Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Господ љуби верне и неверне, Господ љуби читав свет, а наше постојање је доказ Његове љубави


„Господ љуби верне и неверне, Господ љуби читав свет, а наше постојање је доказ Његове љубави“, рекао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије у четврту недељу по Духовима, беседећи о јеванђељској параболи чија је тема исцељење Капетановог слуге. Преосвећени је (у недељу 10. јула) служио Свету Архијерејску Литургију у Саборном Храму Христовог Васкрсења уз саслужење више свештенослужитеља, појање певнице и у молитвеном присуству веома великог броја верника од којих се већина причестила. 

     Јеванђељска прича о исцељењу Капетановог слуге једна је од оних у којима је Господ остао задивљен вером Капетана који му се обраћа за помоћ не би ли излечио његовог слугу. Занимљиво је да је Капетан као римски војник (центурион) и као представник једног суровог система који и за најмањи пропуст кажњава смрћу, показао најлепше хришћанске особине: човекољубље, смирење и поверење у Господа. „Њега Господ одмах прихвата и истиче као пример“, рекао је Владика Исихије, нагласивши да је човекољубље пројављено у молби за излечење слуге чији је положај у Римском царству био до крајњих граница маргинализован; смирење у ставу који је заузео према Господу, без трунке охолости; поверење јер зна да Господ једини може да му помогне. „Уместо да прими Господа у свој дом, примио га је у дом свог срца – а на то смо призвани сви“, истакао је ваљевски архијереј, подвукавши да је ова јеванђељска прича она у којој се Господ задивио огромном вером једног незнабожца.

     „Не смемо да будемо охоли и да се уљуљкујемо у уверењу, да смо тиме што смо поверовали у Бога, бољи и изнад других људи. Господ љуби верне и неверне, Господ љуби читав свет, а наше постојање је доказ Његове љубави… Ми смо још више призвани да пројављујемо љубав и веру, самим тим што смо крштени у име Оца и Сина и Светога Духа… Потребан нам је подвиг… Сви смо позвани да живимо по јеванђељу и тек онда можемо да одговоримо на Божју љубав“, посведочио је Епископ Исихије, пожелевши сабраним верницима да имају Капетанову веру, те да је развијају, одржавају, трудећи се да живе по њој.

     На крају Литургије, Владика је благословио причаснике, онима који се припремају за причешће пожелео благослов Господњи, позивајући вернике да се увек сабирају у светим храмовима, као и да оне који нису спознали веру, пожеле уз нас да живе по њој. 


Извор: Епархија ваљевска