Type Here to Get Search Results !

170 година Успенског храма у Травнику


На празник Успења Пресвете Богородице, 28. августа 2022. Године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом је посетио Травник како би са верним народом прославио велики празник и 170. годишњицу почетка градње травничког храма.


Високопреосвећени Митрополит г. Хризостом је служио свету архијерејску Литургију са почетком у 9,30 часова уз саслужење протојереја-ставрофора Горана Живковића и Славише Ђурића, протојереја Марка Малеша и ђакона Будимира Гардовића.

Након свете Литургије, Митрополит је благословио славске дарове и предводио литију око храма.

Генерално обновљени храм Пресвете Богородице у Травнику био је премали да под своје сводове прими све сабране на историјском сабрању и слављу. Многобројни прогнани и избегли травнички Срби сабрали су се у Травник, а неки по први пут након 1995. године.

-Браћо и сестре, чиститам вам 170. годишњицу храма. Давне 1852. године ваши дични преци, прађедови и ђедови, издејствовали су турски ферман и право да подигну свој храм. Можемо ли данас да схватимо димензију и величину њихова подвига? Нека је слава свима њима и нека их Господ смјести у Царство небеско, а ми се потрудимо да их будемо достојни у врлини и подвигу. Ево нас, браћо и сестре, у њиховој и вашој потпуно обновљеној цркви. Можете ли је препознати? Она је сада права љепотица, дика и понос свакога од вас, понос наше вјере! Будите поносни на ово што смо учинили у неколико претходних година. Посебно желим да се захвалим оцу Горану који се, уистину, сав посветио овом храму и малом броју преосталих Срба у Травнику и Влашића, беседио је митрополит Хризостом.


Извор: Митрополија дабробосанска