Type Here to Get Search Results !

Слава Светоуспенског Саборног храма у Крагујевцу


На празник Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је у Саборном храму у Крагујевцу Свету Архијерејску литургију поводом славе овога храма. Епископу је саслуживало многобројно свештенство града Крагујевца.


Звучни запис беседе


Након прочитаног јеванђелског зачала Епископ се обратио окупљеним верницима и у својој беседи рекао: Све што је Господ чинио ради нас и нашег спасења, чинио је посредништвом своје мајке. Због тога је она наша посредница, заштитница и молитвеница. Пресвета Богородица је углед нашем животу. Свака хришћанка треба да има један једини узор свога живљења, свог мишљења и свог понашања – Пресвету Дјеву. Ако свака мајка има пред собом Пресвету Богородицу, све ће дилеме лакше решити. Она нам помаже да решимо сваки људски проблем и сваку неслогу. Када нешто ради мајка хришћанка, ако нешто чини, говори или када се облачи, треба да се запита да ли су њена дела у складу са животом Мајке Божије. Сви смо призвани да се вратимо Пресветој Богородици која је Мајка живота.

Након литургије Епископ је пререзао славски колач који је припремио господин Мирослав Брковић.

У поподневним часовима, прослављање тринаестих Великогоспојинских свечаности је настављено културно-уметничким програмом у порти Светоуспенског храма у Крагујевцу, организованим од стране Епархије шумадијске и братства Саборног храма.

У организацији свечаности, свој допринос су дали и Град Крагујевац, као и Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, а тема овогодишњих Госпојинских свечаности је: “Богородице, узданице наша која дарујеш мир свету”.

На свечаностима је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, као и многобројно свештенство и верни народ Шумадијске епархије и града Крагујевца.

Програм свечаности је отворен беседом вандредног професора Православног богословског факултета у Београду ђакона др Здравка Јовановића.

Након уваженог професора, уследио је наступ глумца Аврама Цветковића, који је изрекао здравицу и пожелео добродошлицу свим окупљенима.

Епархија шумадијска и град Крагујевац су ове године имали част да уживају у наступу Народног оркестра Радио-телевизије Србије под управом маестра Владе Пановића. Поред инструменталних тачака, вече су својим солистичким наступима употпунили Марина и Марија Гобовић, Јован Михаљица, Весна Димић и Биљана Петковић.


Извор: Епархија шумадијска