Type Here to Get Search Results !

Светоуспенски храм у Новом Саду


Успенска црква је споменик културе од изузетног значаја. Црква посвећена Успењу Пресвете Богородице се налази у самом центру града, непосредно уз цркву је Српско народно позориште.


Најстарија црква на овом месту изграђена је вероватно у првим деценијама 18. века да би је заменила нова изграђена 1776. која и данас постоји. То је једнобродна барокна грађевина са полукружном олтарском апсидом и звоником изнад западног прочеља. Иконостас цркве резбарили су браћа Марковић – Аксентије и Арсеније. Иконе иконостаса приписију се Јанку Халкозовићу, Димитрију Јанковићу и Андреју Шалтисти. Зидне слике су радили Јанко Халкозовић и Василије Остојић, два сликара који се убрајају међу најзначајније представнике српског ранобарокног сликарства. Уз њих зидне слике је радио и Јован Поповић. Рад свих поменутих сликара у Успенској цркви резултирао је јединственом и изузетном барокном целином која на најбољи начин репрезентује српско сликарство крајем 18. века.

На спољњем зиду цркве постоји неколико гробница, а истиче се гробна плоча царско-краљевског капетана Јована Јанковића од Бриња са његовим племићким грбом. Плочу је поставила 1843. године његова сестра баронеса Еуфемија Јовић.

Све до пред крај 1970их година 20. века црква је имала парохијски дом и порту. У порти су се налазили гробови значајних парохијана и свештеника Успенске цркве, које је разрушено приликом изградње зграде Српског народног позоришта.


Извор: Градске инфо

Рубрика