Type Here to Get Search Results !

Јеромонах Василије (Гавриловић) - нови доктор теологије

Јеромонах Василије (Гавриловић) успешно одбранио докторску тезу на Универзитету у Торонту


У петак, 5. августа текуће године, на Богословском факултету Тринити Колеџа (Trinity College) при Универзитету у Торонту, јеромонах Василије (Гавриловић), клирик Епархије западноамеричке, успешно је и са највишом оценом одбранио докторску дисертацију под насловом ”Динамис и Метусија – теолошка антропологија св. Григорија Ниског у делу De hominis opificio” (Δύναμις and Μετουσία: Theological Anthropology According to Gregory of Nyssa in De hominis opificio). Ова теза се бави једним од најранијих дела Григорија Ниског које представља прву „систематску” хришћанску антропологију. Аутор је значење појмова „динамис” (сила, моћ) и „метусија” (учествовање) истражио кроз сочиво антропологије, сотириологије и есхатологије. Петочлану комисију су сачињавали следећи професори: Давид Ниландс, Јарослав Скира, Алан Смит, Марк Мекговен, Аристотел Папаниколау и Ален Хејс. Испиту је у својству гостујућег професора присуствовао Епископ западноамерички Максим. Испитна комисија је током два и по сата проверавала знање кандидата који је показао упечатљиво познавање теологије, а посебно антропологије светог Кападокијца, чије се разумевање људског потенцијала налази у истини о стварању човека по слици и прилици Божијој.

Јеромонах Василије је рођен у Фочи, Босна и Херцеговина, 6. фебруара, 1986. године, а своје детињство је провео у Горажду. После рата, са родитељима и сестром се сели у Канаду. По завршетку основне школе у Киченеру, Онтарио, добија благослов од надлежног епископа за упис у Богословију Св. Петра Дабробосанског у Фочи, где наставља и своје студије на факултету Св. Василија Острошког које завршава у року 2009. године (просечна оцена 8.59).

У току студија прима монашки постриг уочи празника Св. Јована Богослова, 2007. године и следећег дана бива рукоположен у ђаконски чин. По завршетку студија рукоположен је у чин јеромонаха у манастиру Св. Преображења Господњег у Милтону, Канада, на Видовдан 2009. године. Поред манастирских и пастирских обавеза при манастиру Св. Преображења, уписује магистарске студије на Богословском факултету Тринити Колеџа (Trinity College) на Универзитету у Торонту, које завршава 2012. године са темом: Иконологија и Култура – поређење Манастира Студенице и Охридске Св. Софије. Исте, 2012. године, узведен је у чин протосинђела на празник Недеља Свих Светих. Докторске студије је уписао на истом факултету 2016. године, а у току студија, 2018. године, прешао је у свезу клира Епархије западноамеричке.

Са благословом надлежног епископа одлази на четворогодишњи боравак у Атини и уписује магистарске студије на Каподистријском Универзитету у Атини где је положио све испите са одличним успехом и припремио магистарску дисертацију. Током студија боравио је и служио у манастиру Св. Вазнесења, метоху светогорског манастира Симонопетре. Истовремено, учествовао је на разним богословским трибинама у Грчкој и у Европи.


презвитер Владан Радовановић


Извор: Епархија западноамеричка