Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Упокојио се у Господу митрополит диоклијски Калист (Вер)

Данас, 11/24. августа 2022. године, у 88. години живота упокојио се у Господу митрополит диоклијски Калист (Вер), један од најугледнијих православних богослова данашњице.


Новопрестављени митрополит диоклијски Калист, је рођен као Тимоти Вер у Бату, у Сомерсету,  у Енглеској, митрополит Калист се школовао у Вестминстерској школи (за коју је добио краљевску стипендију) и на Магдалинином колеџу у Оксфорду, где је изучавао класичне науке и богословље. Априла 14, 1958, у својој 24 години живота, прихватио је Православље (одгајен је као анликан). Своје контакте се Православљем и одушевљење Православном црквом описао је у аутобиографском тексту „Моје путовање у Правосавну цркву“. До је још био нерукоположен провео је шест месеци у Канади у једном манастиру Руске заграничне цркве. Много пута је одлазио у Грчку, где је провео дуго времена у манастиру Светог Јована Богослова на Патмосу, а походио је и друге велике центре Православља као што су Јерусалим и Света Гора. Након што је одлично савладао новогрчки језик, замонашен  је 1966. г. добивши име Калист, у част Светог Калиста Ксантопула. Истовремено је рукоположен у свештеномонаха.

Исте године, 1966,  постао је професор на Оксфордском универзитету, где је држао предавања из Источних православних студија, и на том положају је остао 35 година, све до до одласка у мировину. Године 1979. постављен је за предавача на Пембрук колеџу у Оксфорду, а 1982. хиротонисан је за титуларног епископа диоклијског (Диоклија у Фригији) и постао викарни епископ  у  Тијатирској и великобританској архиепископији Цариградске патријаршије. И поред овог високог положаја,  епископ Калист је остао у Оксфорду и обављао је своје професорске дужности на Универзитету, а био је и парох оксфордске грчке православне парохије. Свети и Свештени  Синод Васељенске Патријаршије је 30. марта 2007. г. уздигао Епархију диоклијску у митрополију, а епископа Калиста произвео у титуларног митрополита диоклијског.

Све од свог одласка у мировину 2001. године митрополит Калист је наставио да објављује студије и књиге и држи предавања о православном хришћанству, путујући много. Био је и један од учесника Сабора на Криту 2016.г., а много је допринео у припремама пре његовог одржавања. Донедавно је био председник Управног одбора Института за православне хришћанске студије у Кембриџу. Он је председник групе Пријатељи Православља на Ијони. Члан је Саветодавног одбора Православног мира Године 2017. Кентерберијски архиепископ одликовао је митрополита Калиста Ламбетским крстом, „за његов изузетан допринос англиканско-православном теолошком дијалогу“.

Митрополит  Калист је био плодан писац и изванредан предавач. Написао је или уредио преко десетак књига, многобројне чланке у широком спектру периодичних публикација, студије у књигама о многим темама, као и предговоре или уводне текстове, рецензије многим другим књигама. Можда је најпознатији као писац књиге Православна црква, објављене када је био лаик 1963. године, а потом ју је неколико пута редиговао, а публикована је у чувеној серији лондонског издавача Пенгвин. Ова књига је преведна и на српски језик им објављена 2001.г. у преводу Љиљане Благојевић, а рецензију је дао блаженопоч. епископ Атанасије Јевтић, док је редакцију превода извршио протођакон Радомир Ракић. Епископ марчански Данило  је превео његово познато дело о умној молитви и објавио га у Теолошким погледима.

Године 1979. издао је књигу Православни пут, коју је на српски језик  одлично превео др Богдан Лубардић, професор Богословског факултета (манастир Хиландар 1997). Сарађивао је у превођењу и издавању значајних православних подвижничких и литургијских текстова. Заједно са G. E. H. Palmer-ом и Philip-ом Sherrard превео је Добротољубље (Philokalia) (четири од пет томова објављених до 2018.г., и то 1979, 1981, 1984. и 1995), а с матером Маријом превео је Празнични минеј (1969), Посни триод (1978) и Празнични триод. Раније је објавио историјско дело под насловом Eustratios Asrgenti. A Study of the Greek Church under Turkish Rule (1964).

Православна академија светог Владимира у Њујорку објавила је Митрополиту у част зборник радова под насловом: Abba, The Tradition of Orthodoxy in the West, Festschrift for Bishop Kallistos (Ware) of Diokleia, eds. John Behr, Andrew Louth, Dimitri Conomos (New York: SVS Press, 2003).

Митрополит диоклијски Калист био је почасни доктор богословских наука и других богословских факултета, не само православних, као што су Атински и Букурештански. Био је почасни доктор богословских наука и Православног богословског факултета у Београду. На свечаном чину промовисања у  Dr. h.c. Митрополит је држао запажено предавање о прожимању Лица Свете Тројице на енглеском језику у препуном амфитеатру Факултета. 

Иначе, блаженопочивши је неколико пута посетио Србију, углавном предводећи поклонике из Уједињеног  краљевства у посети нашим манастирима. При таквом једном путовању у свету Србију удесило да је он лично приказао  превод своје књиге на српском језику Православна црква у свечаној читаоници Градске библиотеке на Калемегдану. Поред њега као аутора говорили су митрополит црногорско-приморски Амфилофије, професор Богословског факултета Радомир Поповић и рецензент превода протођакон Радомир Ракић.

Вјечнаја памјат достоблаженом митрополиту Калисту!


За наш портал превод са енгелског приредила:
проф. Сања Симић де Граф, 

* * *

Митрополит диоклијски Калист (Вер) био је велики пријатељ наше помесне Цркве и народа, о чему, између осталог, сведоче и фотографије из архиве наше интернет странице: 

Блаженопочивши митрополит диоклијски Калист Вер (1934-2022)

Блаженопочивши митрополит Калист (Вер) у Високим Дечанима

Епископ шумадијски Јован и блаженопочивши митрополит Калист (Вер)

Епископ милешевски Атанасије и блаженопочивши митрополит Калист (Вер)

Блаженопочивши митрополит Калист (Вер) у посети манастиру Каленић

Владика Јоаникије и никшићки прота Слободан Јокић са блаженопочившим митрополитом Калистом (Вером)

Блаженопочивши митрополит Калист (Вер) на слави Светоуспенског манастира Пива, 2012. године

Блаженопочивши митрополит Калист (Вер) и Епископ шумадијски Јован у храму манастира Каленић