Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије чином протопрезвитера одликовао свештенике Небојшу Вуловића и Шпира Живковића


Светом архијерејском литургијом, литијом и благосиљањем славских приноса, Манастир Свете Петке на Буновићима данас,  8. августа, прославио је храмовну славу. Свету службу Божију служио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, уз саслужење свештенства Митрополије црногорско-приморске и Епархије бачке.


Звучни запис беседе


На малом входу Митрополит је рукопроизвео у чин протојереја свештенике: Небојшу Вуловића и Шпира Живковића, након чега је честитао свети чин који су примили за ревносну свештеничку службу. “Видјели су се плодови вашег ревносног труда и рада на парохијама”, јекао је Митрополит и додао да свештеничка служба није лака, да носи доста потешкоћа, али Божија милост укрепљује свештенике и када он крене да се труду, Господ му помаже, а и народ то види па хоће да подржи свога свештеника.

У своје и у име оца Шпира Живковића, Владици Јоаникију се захвалио отац Небојша Вуловић, рекавши да је велика радост што се то десило баш у овом светом храму гдје они долазе годинама и гдје је велика благодат покрај чудотворне иконе Свете Петке Римљанке.

По заамвоној молитви, литија је опходила храм, а након тога је Митрополит благосиљао славске дарове.

Честитајући славу, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је казао да овај сабор траје вјековима и продужава се и у наше вријеме, те зато узносимо славу и хвалу Господу који је наше претке надахнуо вјером те је ово постало завјетно мјесто. Владика је нагласио да није случајно ова велика светитељка заштитница ове светиње и да је Света Петка Римљанка једна од првих мученица након Свете Текле, која је проповиједала Христа, а када је за то дошло вријеме, посвједочила своју вјеру мученички у вријеме гоњења хришћанства и када је бити хришћанин значило бити спреман у сваком моменту пострадати за Христа. “Права истинска љубав је она која хоће и да се жртвује, а Света Петка је свједок љубави Божије, уневјестила се Христу и за Њега пострадала”, рекао је и додао да сваки који тако посвједочи своју вјеру, заслужује да га Црква заувијек помиње.

“Многи и многи су свједоци чудотворности и светости овога светога мјеста, видимо колико су ваши преци овдје уложили љубави, погледајмо само како су уредили околни простор, да би ту саборовали, а то је литургијско саборовање у славу Божију”, обратио се Митрополит мјештанима. “Тако и ми треба да наставимо, драга браћо и сестре, ако овај сабор није прекидан ни у времену комунизма које је било ново гоњење и страдање Цркве, па не би требали да запоставимо и умањимо овај сабор ни данас, када нико неће сносити последице ако иде у Цркву”, нагласио је Владика и додао да онај ко иде у Цркву, у сваком времену задобија много и у овоме и у ономе свијету.

Митрополит Јоаникије је изразио посебну радост због присуства дјеце која су ходајући по мраку из даљине, дошли пјешке до ове светиње, те је додијелио захвалнице дјечацима: Вуку и Констатнтину Кулиновићу, Луки Ерићу и Страхињи Радмиловић. “Даће Бог да овај сабор буде овако истрајан, лијеп, све свјетлији и богоугоднији, да се Црква среди у потпуности и да се овдје још много тога уради на духовну корист и радост свих нас”, закључио је Владика.

Мати игуманија се захвалила Митрополиту Јоаникију, као и народу који својим доласком чини ову светињу, након чега је заједничарење настављено уз трпезу љубави.


Извор: Митрополија црногорско-приморска