Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антоније (Паканич): Бога можемо да чуjемо само у тишини


Човек се дави у потоку речи које лебде у ваздуху. Они су као опало лишће, бескорисни и непотребни. Тишина је оно што нам апсолутно недостаје у животу.


Бога можемо да чуjемо само у тишини. Он не намеће Себе и Своје друштво, већ чека да се и ми сами обратимо Њему, да се прилепимо уз Његов животворни ток. Бог долази онима којима је потребан.

Бука онемогућава да се чује Бог. У вечном хаосу и метежу губе се спасоносне речи. И човек је глув. Само Реч Божија нас чини способним да чујемо; од људских речи губимо слух.

Слушати тишину значи тражити и веровати. Тишина је дубина. И нису сви спремни за озбиљно роњење. Већина се труди да се задовољи пеном на површини. Дубоке воде вере захтевају велики труд и неустрашивост.

Тишина лечи сваки бол. Бука која заглушује живот одвлачи пажњу од расуђивања. Бол се раствара у молитвеној мисли, која доноси плод. Бука је бесплодна. Све  је велико створено у тишини.

Бог је дошао у свет и остаће у њему до краја времена. Бог је тишина, а ми Га морамо познавати, волети и сјединити се са Њим. Цео наш живот је бескрајна химна љубави према Богу.


Митрополит Антоније (Паканич)


Извор: Рravlife.org

Рубрика