Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Сваки је човек намењен да буде свети


Дана 27. августа 2022. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован началствовао је евхаристијским сабрањем у храму Свете Тројице у Рогачи надомак Космаја.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали: наречени викарни Епископ липљански г. Доситеј (Радивојевић), намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, игуман манстира Тресија јеромонах Серафим, протонамесник Горан Лукић, јеромонах Марко (Марковић) сабрат манстира Тресије, протођакон Иван Гашић, јерођакон Нектарије (Иовановић) и ђакон Бојан Миленовић.

Након прочитаног јеванђелског зачала Преосвећени Владика обратио сабраном народу, између осталог, рекавши: Браћо и сестре, Свети апостол Павле поручује хришћанима, он је то рекао за Коринћане у оно време, али то се односи на све хришћане и овога и онога и будућег времена. Ту нам апостол Павле каже, благодаримо непрестано Богу за вас, на благодати која вам је дата преко Господа нашег Исуса Христа. То је основа и начело, браћо и сестре, благодарити Богу, и хришћанин пре него што почне да се моли, он прво треба да благодари Богу, а имамо за шта да заблагодаримо Богу, браћо и сестре. Благодаримо Богу за сва добра која нам даје која ми знамо, али исто и тако треба да благодаримо Богу за она дела која ми не знамо, а Бог нам даје. Заблагодаримо Богу прво и пре молитве, као што рекох, ето што смо данас осванули живи, неки нису, да благодаримо Богу што смо се данас сабрали у овоме храму да заједнички Бога молимо, да нам Бог помогне, да нас Бог спасе. Кад се сабирамо у храмовима на богослужењима, првенствено на литургији, ми, браћо и сестре, поштујемо оне речи Христове које је рекао: “Где су двоје или троје сабрани у име моје ту сам и Ја међу њима”. Бог је тамо где хришћани благодаре Богу, тамо где верују у Бога, Бог је тамо где човек хришћанин носи Богу у срцу своме. Зато апостол Павле каже да благодаримо Богу, али и на благодати Божијој.

Након великог входа Владика Јован рукоположио је у свештенички чин јерођакона Нектарија Ивановића.

Преосвећени Владика је у својим беседама новорукоположене потсетио на узвишеност позива свештенослужења и на неопходност наоружавања смирењем, трпљењем, послушношћу и љубављу и да свој свештенички живот живе у страху Божијем како се не би огрешили о љубав Божију.


Извор: Епархија шумадијска