Type Here to Get Search Results !

Бугарска црква посветила Дан молитве за децу са инвалидитетом

Бугарска православна црква већ неколико година посвећује 24. октобар, празник иконе Матере Божје „Радост свих жалосних“, као дан молитве за децу са инвалидитетом и њихове најмилије.


Његова Светост патријарх бугарски Неофит издао је саопштење за овај молитвени дан у коме је величао Христа и Богородицу као наду и утеху деце која страдају, лишена уобичајених радости детињства.

Преносимо његову изјаву у целости:

Дана 24. октобра наша Православна црква прославља један од најсветлијих празника Богородице: Пресвету Богородицу — Радост свих жалосних. Одлуком Свештеног Синода овај празник се већ неколико година у нашој земљи обележава и као молитвени дан за децу са инвалидитетом и њихове породице. Црква Христова се моли за све њих, као и за све који пате и тугују, не само данас, него и сваког дана у години. Одабравши овај празник као посебан Дан молитве за њих, Црква позива све у своју непрестану молитву и подсећа да ни у најтежим страдањима никада нисмо сами, јер имамо љубав Божју и посебну моћ молитвеног заступништва Пресвете Богородице.

Помолимо се на данашњи дан сви за ову децу, за њихове родитеље и ближње, и за све оне који састрадавају с њима и брину о њима, јер је снага заједничке молитве огромна и сведочанство је нашег не само хришћанског , већ чистог људског става према деци која пате и која не могу да уживају у уобичајеним радостима детињства. Радост за њих, као и за све оне који пате, јесте наша Пресвета Владичица и Небеска Царица свих, која не престаје да се молитвено залаже пред Сином својим и Богом нашим, Господом Исусом Христом, који је у данима своје овоземаљске службе посебну пажњу посвећивао деци.

Молитва, која је најјаче оружје и хришћанина и сваког човека доброг срца и добре воље, још је снажнија када долази од оне која је не само Богородица, већ и Мари свег хришћанског рода. Њој, која је истинска радост свих жалосних, данас се усрдно молимо и искамо њено материнско заступништво пред Богом, који је пошиљалац свих добара — да утеши и да буде светлост и радост свима који су на један или други начин лишен њих, да подари мир у свету и добру вољу међу људима.

Молитвама и небеским заступништвом свих нас Небеске Царице— Пресвете Богородице нека нас Господ Бог помилује и спасе! 


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф,