Type Here to Get Search Results !

Солун прославио свог заштитника Светог Димитрија Мироточивог

Град Солун прославио је свог заштитника и једног од најомиљенијих светитеља у Грчкој и у целом православном свету — Св. Димитрија Мироточивог.

Као и обично, уприличена је литија ујутру на дан уочи његовог празника непосредно после Божанске Литургије. Поред његових моштију и свете иконе, ове године је у литији ношена и чудотворна икона  Матере Божје -Богородица Геронтиса из манастира Пантократора на Светој Гори, преноси Romfea. Литијом је началствовао митрополит сидирокастроски Макарије, а саслуживало  је још неколико грчких јерараха.

Уочи празника архијереји, свештенство и народ окупили су се у храму Светог Димитрија Мироточивог да одслуже Велико вечерње за празник Светог Димитрија.

„Била је изузетно дирљиво док су верници рано похрлили испред цркве да запале свећу и помоле се чудотворној икони Матере Божје-Богородици Гронтиси и Светом Димитрију Мироточивом да исцеле ране на свом телу и души“, пише новинска агенција    Orthodoxia News Agency. На сам дан се прослава празника Светог Димитрија завршила архијерејским Јутрењем и Литургијом у храму Светог Димитрија препуном верницима.

Хиљаде православних верника из целе Грчке и шире дошло је протеклих дана да се поклони целебним моштима свог вољеног Светог Димитрија Мироточивог.

 

За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com