Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Човек је слика Божија


Истинску радост Васкрсења Господа и Спаса нашега Исуса Христа у срцима верног народа у Ратини, употпунио је Епископ жички Јустин својом канонском посетом Храму Светог Јована Крститеља у Ратини у 20. недељу по Духовима.

На овом радосном молитвеном сабрању Владици су саслуживали: архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО-а, Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, протојереј-ставрофор Милош Васиљевић, старешина храма, протојереј-ставрофор Мирослав Поповић, протојереј Драган Туба и ђакон Стефан Симић. То је један од разлога што се народ сабрао у великом броју да дочека и поздрави свог Владику Јустина који се потрудио да у празничној беседи окрепи, оснажи и поучи народ ратинске парохије да живи поштујући Бога и светиње своје. Након прочитаног Светог Јеванђеља, Епископ Јустин се очинским речима обратио верном народу подсећајући нас да Васкрсење Христово празнујемо сваке недеље:

– Човек је саздан за ту васкршњу радост. Највећи дар човеку јесте његова слободна воља, а последњи и највиши циљ, да што више и складније развије своје снаге, да се својим животом припремимо за Царство Небеско. Док смо на земљи требало би да размислимо о циљу нашег живота и да тај циљ послужи Господу у славу. Човек је слика Божија, и као такав никада не сме себе да унижава нечасним делима. Сви смо створени из велике љубави Божије и сврха нашег живота овде је да будемо сједињени с Богом.

Храм је био испуњен верницима који су дошли да узму благослов од свог Епископа и да се поклоне и помоле пред моштима Светог Јована Крститеља које се налазе у овој дивној цркви. Велики број верног народа приступио је Светој Чаши сјединивши се тако са Господом Животодавцем.

Уследила је трпеза љубави на којој се старешина храма протојереј-ставрофор Милош Васиљевић захвалио Епископу Јустину на указаној части и духовним благословима којима је паству почаствовао својим доласком.


Извор: Епархија жичка