Type Here to Get Search Results !

Васељенски патријарх у Кападокији


Васељенски патријарх Вартоломеј боравио у посети Кападокији од 14. до 16. Октобра 2022, заједно са митрополитом неапољским и ставрупољским Варнавом, конзулом Грчке у Цариграду Данајом Василакија, са супругом Емануилом Костидисом, новинаром, архонтом  Пантелејмоном Вигасом и др.


Патријарх је са пратњом посетио велелепну цркву Светог Евстатија у граду Инчесу у Кесареји, где их је дочекао градоначелник Ајдин Гечер. После тога, у преостала два дана, Патријарх се поклонио многим светињама наше вере, где су певали химне; посетио је и величанствену цркву Успења Пресвете Богородице у Неапољу (Невшехир) у обнови, где је предвиђено да радови буду завршени до краја године.

Посебно је дирљиво било поклоничко путовање у манастир Светог Николаја у Синасу, на чијем улазу се налази знак благодарности Васељенском Патријарху и служитељу Мајке Цркве Григорију Хаџиелефтериадису, који је финансијски допринео обнови манастира пре неколико година.

Ово поклоничко путовање подсетило је Патријарха на претходна поклоничка путовања и литургије којима је началствовао у последњих двадесет година и на друга богослужења у разним напуштеним храмовима у околини, која, нажалост, нису били дозвољена од стане власти у последње две године.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 




Извор: Оrthodoxtimes.com