Type Here to Get Search Results !

Првојерарх Кипра у критичном стању


Његово Блаженство архиепископ Хризостом, предстојатељ Кипарске православне цркве, који је већ дуги низ година болестан, налази се у критичном стању. Архиепископов лекар Јосиф Касиос рекао је 18. октобра 2022. на кипарској телевизији да је „његово здравствено стање тешко, пошто се зна да болује од рака дебелог црева“, преноси Romfea.


Како извештава Cyprus Times, Његово Блаженство патријарх јерусалимски Теофил је боравио у хитној посети Кипру како би видео Архиепископа.

Кипарски предстојатељ је у стању да општи са сарадницима и обавља своје свакодневне послове, али су медицинске сестре даноноћно при руци, док га др Касиос посећује 2-3 пута дневно.

Архиепископово стање се недавно озбиљно погоршало, и мада је успео да се опорави, његово стање је, према речима лекара, и даље критично.

У октобру 2018. Кипарски предстојатељ је најпре објавио да од тог лета болује од рака и да је подвргнут лапароскопској операцији у Лондону да би се одстранила два тумора. По повратку на Кипар започео је хемотерапију, а у марту 2019. објавио је да нема рак.

Крајем августа откривено је да му се рак повратио, и почео је нови циклус хемотерапије, који је настављен до краја децембра. Крајем јануара 2020. архиепископ Хризостом је подвргнут успешној операцији јетре у Северној Каролини. У октобру 2020. подвргнут је операцији кичме у Атини, а у марту ове године оперисан је због прелома рамене кости.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com