Type Here to Get Search Results !

Прво заједничко читање из Библије и Курана током Папине посете


Папа Фрања се састао испред џамије Краљевске палате у Бахреину са члановима „Муслиманског савета стараца” на иницијативу великог имама Ал-Азара, ал-Тајеба – Фрања: Религије морају да се залажу за „мир и слободу за све људе”


Авали, 4.11.2022. (КАП) Папа Фрања се у петак  поподне састао са Муслиманским саветом стараца испред џамије краљевске палате у Авалију. Први пут на састанку муслиманских представника и Папе заједно су прочитани неки текстови из Библије и Курана.

Папа Фрања се овом приликом изјаснио за веће зближавање међу религијама. Ислам и хришћанство посебно морају радити заједно на превазилажењу предрасуда и неспоразума из прошлости. „Морамо се све уједињеније обраћати целој људској заједници“, рекао је Папа.

Поглавар Католичке цркве је цитирао и декларацију "Nostra aetate" Другог ватиканског концила. Овим документом старим више од 50 година, Католичка црква је отворила дијалог са нехришћанским религијама. Верске заједнице морају „искрено тежити међусобном разумевању и радити заједно на заштити и унапређењу социјалне правде“ и „мира и слободе за све људе“, рекао је Фрањо. „Скромно и делотворно оружје“ религија су молитва и братство.

Папа Фрања је похвалио Савет стараца, међународно тело утицајних исламских учењака, за њихов рад против екстремизма и насиља. Ово тело, које се састоји углавном од сунитских учењака, основано је 2014. године с обзиром на озбиљне сукобе између сунита и шиита и терора од стране милиције „Исламске државе“ и других екстремистичких група у исламском свету. Иницијатор и старешина Савета је велики имам каирског универзитета Ал-Азар Ахмед ал-Тајеб.

Као и кардинал Miguel Angel Ayuso Guixot, који је надлежан за међурелигијски дијалог у Ватикану, он се фокусирао на климатске промене. Према великом шеику, ова катастрофална криза изазвана је чињеницом да се човек лишио прописа религије и морала.

Ал-Тајеб се посебно фокусирао на Запад у тренутним кризама. Чак и у тамошњим конзервативним друштвима данас постоје „девијације, попут ширења хомосексуализма и трећег пола“, а све „под изговором ’слободе’ и ’људских права’“. Према речима Великог шеика Универзитета Ал-Азар, најпрестижније школе сунитског ислама, управо та слобода производи хаос, морално уништење и уништавање унутрашње структуре човека.

Ал-Тајеб је такође осудио неспремност великих индустријализованих земаља да обезбеде средства за суочавање са климатском кризом. Он је позвао све верске вође да дигну глас и позову одговорне на акцију. У закључку је позвао да се исламско-хришћански међурелигијски дијалог настави и отвори за све људе.

Непосредно пре састанка са „Муслиманским саветом стараца“, папа Фрања и Велики имам ал Тајеб састали су се у Бахреину на приватном разговору.  Папа је поклонио великом шеику скулптуру  маслиновог дрвета. Маслина није само симбол мира и части, већ се миленијумима сматра симболом духовности и светости, наводи се у саопштењу.

Посетом џамији међурелигијски дијалог, посебно дијалог са исламом, у великој мери је заокружен у оквиру четвородневне посете папе Бахреину. Папа ће увече учествовати у екуменској молитви за мир у католичкој катедрали у земљи са хришћанским представницима – где ће бити и бечки кардинал Кристоф Шенборн. У суботу ће бити миса на националном стадиону и сусрет са младима у католичкој школи.


Превод с Немачког,

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at