Type Here to Get Search Results !

Украјинска православна црква обнавља мироварење


Украјинска православна црква ће од сада приправљати и освештавати своје свето миро. Овакву одлуку је донео Свети синод (Сабор) Украјинске православне цркве, који се 23. новембра 2022. састао у Светоуспенској кијево-печерској лаври под председавањем Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, саопштило је Информативно-просветно одељење УПЦ.


У складу са овом одлуком, Синод је образовао комисију за рад на обнављању чина мироварењау Кијеву, на челу са Његовим Преосвештенством архиепископом артзиским Виктором, викаром Одеске епархије.

У извештају се наводи: Историјски гледано, мироварење у Кијевској архиепископији почело је средином 15. века. Касније је обављано у Светоуспенској кијево-печерској лаври. Због револуционарних догађаја 1917. године, ова пракса је престала у Украјини. Сабор Украјинске православне цркве, који је одржан 27. маја 2022. г. у Кијеву, разматрао је могућност наставка приправљања и варења светог мира у својој надлежности. С обзиром на то, Свети Синод је одлучио да обнови мироварење у Украјинској Православној Цркви.

Према садашњој православној традицији, мироварење је значајан знак аутокефалности, мада, како напомиње Синод УПЦ, то није увек био случај. Свето миро је вековима приправљано у Кијеву и у другим градовима, чак и пре него што је Патријаршију укинуо  цар Петар Велики. Свето миро је последњи пут варено у Кијеву 1913. године, а када је 1917. обновљена Руска Патријаршија, свето миро је почело да се приправља и освећује само у Москви.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com