Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије на свечаном пријему код председника Републике Српске


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије присуствовао је 22. новембра 2022. године инаугурационом пријему код председника Републике Српске г. Милорада Додика у Бања Луци.


Честитајући г. Додику на избору на одговорну функцију председника Републике Српске, патријарх Порфирије је истакао:

Радост је за нас вечерас овде сабране што имамо прилику да честитамо избор господину Милораду Додику на веома одговорну функцију, на место председника Републике Српске. Чињеница је да нимало није једноставно бити на било којој функцији, а ево данас на овим просторима нимало није лако бити председник Републике Српске у турбулентним, узбурканим, компликованим временима и глобално, али и локално или регионално.

Мир је наравно најважнија вредност, Conditio sine qua non, како би рекли стари Латини, тј. услов без којег се не може функционисати уопште. Увек је мир био скупоцена вредност и увек је био довођен у питање. Данас, пак, као да смо суочени са апокалиптичним временима када разнишљамо о миру, када на све стране видимо да постоје неспоразуми, посебно смо позвани да учествујемо и у борби за мир и у изграђивању мира. Међутим, оно што је важно за сваког од нас, а важно је и за сваког председника Републике Српске, јесте да је погрешно ако ми – по формату, географски или квантитативно нисмо велики – а мислимо да можемо одлучивати о глобалном миру.

Свакако да за тај мир треба да се молимо и колико зависи од нас не само да га не нарушавамо, него да доприносимо остварењу и постизању мира. Међутим, илузија о томе да можемо решавати велика глобална питања јесте само илузија. Оно што ипак можемо и на шта смо позвани јесте да учинимо све да место на којем смо и окружење у којем се налазимо и дејствујемо испунимо миром, да чинимо све да има мира, а он добрим делом зависи и од нас. Христос је рекао да сви једно буду и Он је мислио на све људе кад је то рекао. Међутим, јединство са свим људима не постиже се ако се почне од краја, него ако се почне од свог окружења, од места на којем се ми непосредно сусрећемо са људима који су другачији. Дакле, јединство најпре морамо изграђивати у својој породици, у свом комшилуку, са својим рођацима, са припадницима истог народа. Отуда мир и јединство јесу локалне категорије и зависе од онога ко је глава породице, ко је градоначелник, ко је председник једне државе, ко је неко ко руководи једним простором.

Ми смо се овде окупили да честитамо на избору за председника Републике Српске. Вама, господине Додик, и имајући ове две категорије на уму, мир и јединство, ми се молимо Богу, а нећете замерити ако кажемо и саветујемо да се трудите да јединство и мир успостављате овде на месту на којем вас је народ изабрао. А председник рекапитулира у себи све грађане једног простора. Дакле, ви имате задатак да градите јединство од породице све до крајњих граница свог народа у оквирима оног што вам је поверено. Тако градећи јединство и мир унутар свог народа постићи ћете заједно са својим сарадницима да нас други поштују, а то ће значити да сте помогли да се оспособимо сви да и ми поштујемо друге. Ви сте председник у Републици Српској не само српског народа него и других народа, а мени је важно да кажем и људи који се моле другачије од нас. Ми желимо од свег срца да будете заиста председник свих људи овде у Републици Српској, да се борите за мир, разумевање и јединство свих људи, не макар какво јединство, него јединство у ономе што је честито, што је врлина, што је добро, а то је ништа друго него идентично са Јеванђељем Христовим.

Нека Вам Господ да снаге, одлучности, спремности ако будете на том путу, а сигуран сам да ћете имати подршку и свог народа али и свих других људи које треба да представљате и изнутра али нарочито ка споља. Нека Вас Бог чува! Живели на много година! Честитам!


Извор: Инфо-служба СПЦ