Type Here to Get Search Results !

Почели радови на заштити и санацији храма Вазнесења Христовог у Милешеви


У манастиру Милешеви започето је извођење радова на заштити и санацији храма Вазнесења Христовог. Након обављених припремних активности на геодетском обележавању нивелационих репера, постављању заштитне ограде и демонтаже постојећих плоча тротоара, започето је са земљаним радовима у зони планираног партерног уређења. Почетку радова присуствовао је Епископ милешевски господин Атанасије.


У складу са ранијим договором Епископа милешевског г. Атанасија и Републичког завода за заштиту споменика културе о приоритетним радовима у манастирском комплексу, израђена је пројектна документација за радове на замени постојећег тротоара око храма, изради новог и партерном уређењу шире зоне у циљу спречавања продора влаге у зидове самог храма, као и омогућавању боље проходности већег броја верника.

Поводом организације ових радова, у манастиру је током октобра месеца одржан састанак свих учесника (Епархије, управе манастира, Републичког завода за заштиту споменика културе и извођача – предузећа Градња из Пријепоља) на којем је усвојен закључак о обиму, фазама и динамици извођења, као и сталном, активном учешћу стручњака конзерватора и контроли од стране Епископа и управе манастира. Имајући у виду да су планирани радови обимнијег захвата и да се приближава крај грађевинске сезоне, истакнута је неопходност заједничке и чврсте сарадње свих учесника на реализацији како би се спровеле неопходне фазне интервенције које неће ометати приступ верника храму и обављању богослужења.


Извор: Епархија милешевска