Type Here to Get Search Results !

Коптска црква: Патријарх Тавадрос II пуни 70 година


Пре тачно десет година, предстојатељ Коптске цркве постао је патријарх на свој 60. Рођендан.


Патријарх Тавадрос II, предстојатељ Коптске православне цркве, прославиће свој 70. рођендан следећег петка, 4. новембра. За коптског патријарха је изабран пре десет година, тачно на свој 60. рођендан.

Коптска црква има до једанаест милиона верника широм света. Огромна већина живи у својој прадомовини Египту, али до 1,5 милиона је распрострањено по целом свету. У Аустрији има око 10.000 Копта. Већина живи у ширем подручју Беча. Поред Беча, коптске православне заједнице постоје и у Грацу, Брук ан дер Муру, Клагенфурту и Линцу.

Патријарх Тавадрос је од свог устоличења пре десет година више пута посетио Аустрију, а многе црквене делегације из Аустрије биле су гости предстојатеља Коптске цркве у Египту. Недавно је Тавадрос позвао учеснике екуменске радионице за младе хришћане из различитих цркава из Египта, коју је заједнички организовала Фондација Про Ориенте, у Логос центар своје цркве у Вади Натруну.

Прошлог лета Патријарх је посетио Аустрију. Поред многих сусрета са верним народом и свештенством Коптске цркве, Патријарх је у јулу 2022. године освештао цркву св. Макарија у манастиру Светог Антона у Оберзибенбруну у Доњој Аустрији. Манастир у Мархфелду је седиште бискупа Анбе Габријела, који је надлежан за Аустрију, а самим тим је и јурисдикцијски и духовни центар Коптске цркве у Аустрији. Патријарх је такође учествовао на међународном скупу коптске омладине у Оберзибенбруну.

Коптски патријарх одржава веома блиске односе са Фондацијом Про Ориенте у Бечу. У име Фондације председник Алфонс Клос честитао је Патријарху рођендан и похвалио његово разноврсно залагање – у оквиру Коптске цркве, али и далеко шире: „Коптска црква је једна од најстаријих Цркава на свету, са великим наслеђем које је посебно благо за хришћанство у целини. Веома сам захвалан што наша Фондација одржава тако интензивну екуменску размену са Коптском црквом коју предводи патријарх Тавадрос“, рекао је Клос.

Још један пример добрих односа Патријарха са Аустријом: У октобру 2016. године кардинал Кристоф Шенборн је посетио Египат заједно са про-оријентовском делегацијом и био Патријархов гост у пустињском манастиру Анба Бишој. У Анба Бишој Шенборн је могао да одслужи службу са својом малом делегацијом у тамошњој патријарховој приватној капели. Ово је била прва римокатоличка литургија у приватној капели Коптске цркве. Патријарх Тавадрос је тада нагласио да се труди да успостави добре односе са свим хришћанским Црквама. Црквено јединство мора бити циљ. Посета кардинала Шенборна, са којим га везује лично пријатељство, био је „мали корак на дугом путу“.

Тавадрос II је рођен 4. новембра 1952. године у Мансури, Горњи Египат. Његово рођено име је Вајих Собхи Баки Солаиман. Студирао је фармацију у Александрији и био је генерални директор једне фармацеутске индустријске фирме. Године 1986. ступио је у манастир Анба Бишој, где је 1988. положио монашке завее и замонашио. Године 1989. постао је свештеник, 1997. рукоположен је од папе Шенуде Трећег за епископа. Као генерални епископ (помоћни епископ) у Даманхур-Бехеири у Делти Нила, Тавадрос је био викарни епископ митрополита Пахомија и био је првенствено надлежан за рад са младима.

После смрти патријарха Шенуде 17. марта 2012. Тавадрос је 4. новембра 2012. изабран за 118. наследника на трону Светог Марка – иако термин „избори“ није сасвим тачан. У Коптској цркви тројицу кандидата прво бира веома велика изборна скупштина од више од 2.400 свештеника и лаика, а њихова имена су исписана на жребовима. Тада дете са повезом на очима извлачи један од жребова и тиме новог патријарха.


Превод с немачког:

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at