Type Here to Get Search Results !

Ново издање шематизма митрополије дабробосанске и архидијецезе из 1882. године


Митрополија Дабробосанска одлуком и благословом Високопреосвећеног митрополита Господина Хризостома  издала је у препису стари Шематизам митрополије и архидијецезе из 1882. године. 


Односни Шематизам је благословом и поспјешивањем митрополита Саве Косановића  1881/82. године  приредио и уредио велики протојереј Ђорђе Николајевић, будући архиепископ сарајевски и митрополит дабробосански, насљедник митрополита Саве на трону архиепископа и митрополита у Сарајеву. То је први такав Шематизам на тлу Босне и Херцеговине, који је свега 4 (четири) године након  Берлинског конгреса и одлуке овог Конгреса да се подручје Отоманског царства у Босни и Херцегови преда на управу Аустро-угарском царству, угледао свјетлост дана. 

Примарни циљ Берлинског конгреса је био да Аустро-угарска устроји  ред и поредак у Босни и Херцеговини и створи претпоставке '' у земљи и за стварање новог система управљања''. Тај нови систем управљања тицао се не само државно-правне лигистративе,  већ и свих области друштва.  Ту се подразумјевало и нови систем управљања у Цркви. Том циљу и послу заложио се искусни и стари прота из Задра, иначе сремац из Јаска, Георгије Николајевић.

Високо цијенећи вриједност и значај овог Шематизма не само за ондашње вријеме већ и за данашње Високопреосвећени Господин Хризостом је  процјенио да је потребно поново издати  овај Шематизам из 1882. године, који ће, прије свега, послужити историји, етнологији, Цркви и друштву генерално.

Што бијасмо и што јесмо!?  Дио одговора на ово питање можда нађемо и у овом Шематизму.


Извор: Митрополија дабробосанска

Рубрика