Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: Молимо се да Господ сачува војнике од рана, заробљеништва и погибије


Дана 22. децембра 2022. године у свом реферату на годишњој Епархијској скупштини града Москве Његова светост патријарх московски и целе Русије Кирил поделио је с присутнима своја размишљања о важности молитве за војнике и духовног руковођења, преноси Патријархија.ру.


„Размишљајући о узроцима и последицама војног сукоба морамо своје мисли упутити војницима. Испраћајући их на пут ми се молимо за њих као за људе који се налазе у условима смртне опасности и крајње тешког моралног избора. Молимо Бога да им помогне; молимо се да их Господ сачува од рана, заробљеништва и погибије, а највише – од греха: од суровости, од тога да не причине зло цивилима, да не поступају нечовечно према ближњима, да им се не деси да поступе као кукавице и издајници. Нека Господ чува наше војнике на путевима њиховим,“ – рекао је поглавар Руске Православне Цркве.

По речима Његове светости изузетно је важно да се у условима ратних дејстава поред војника налазе свештеници који ће се молити заједно с њима, који ће руководити њима као пастири, поучавати их у Јеванђељу, исповедати и причешћивати Светим Христовим Тајнама.

„Нека би Владика и Промислитељ све творевине сачувао од сваког зла Својом благодаћу сву нашу браћу-пастире који самопрегорно, ризикујући своје животе, заједно с нашим војницима на првој борбеној линији деле опасности, остављајући своје куће и породице, понекад многобројне. Њима упућујем посебну и дубоку захвалност,“ – истакао је Свјатејши владика.

„А ону нашу браћу и сестре који су у току ових месеци примили смрт – војнике и цивиле – нека Господ упокоји у земљи живих. Знамо да међу жртвама оружаног сукоба има свештенослужитеља и монаха Украјинске Православне Цркве. Нека би их Господ прибројао праведницима! Сећамо се и клирика из разних епархија који су примили смрт обављајући пастирску службу међу војницима, између осталог, свештеника наше Московске епархије протојереја Михаила Васиљева,“ – рекао је у закључку Његова светост патријарх Кирил.

Учесници на скупштини су узнели молитву „Вјечнаја памјат“ протојереју Михаилу Васиљеви у другим клирицима који су погинули у зони специјалне војне операције.


Извор: Православие.ру