Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион (Лупуловић): Дах живота и слободе


Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион је данас, 6. децембра 2022. године, началствовао на светој Литургији у цркви св. Александра Невског на Дорћолу, поводом преславе овог светог храма.


Звучни запис беседе


"Наш покрет увек треба да буде ка нашем Небеском оцу, а покрет је и ово литургијско сабрање" рекао је Владика у беседи и указао да свако од нас, иако му је потребан простор за осамљивање и разговор са Богом, јесте биће заједнице. Подсетивши на стару скинију и доношење Свете Русије у наш град, Владика је указао да св. Александар Невски по много чему подсећа и на свете Немањиће, да је свој животни подвиг крунисао монаштвом - "јер ту врсту покрета не може свако да направи" и подсетио да је "земаљско за малена царство". 

Владика је подвукао да се дах те посебне слободе и благослова св. Невског у овом храму посебно и осећа, због верске наставе која је прво овде почела да се проповеда. Тај дах живота и слободе, који на чудесан начин долази од св. Невског, удахнуо је у својим младим данима и сам Владика Иларион.


Извор: Радио Слово љубве