Type Here to Get Search Results !

Ваведење Пресвете Богородице – слава манастира Троношe


У једној од најстаријих и најзнаменитијих немањићких светиња, Драгутиновој Троноши, у дану прослављања Ваведења Пресвете Богородице и славе тог седмовековног манастира, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј, уз саслужење свештеника подручог намесништва и свештенства из епархија у дијаспори.


Молитвено саборовање у светлости надалеко чувених ратарских свећа, увеличао је хор Сабора српских светитеља из Бање Ковиљаче. Поред житеља Јадра, Подриња и Поцерине, у богомољи која је као просветитељска школа старија од легенди о Косовском боју, у светој тајни причешћа сабрао се и верни народ из других крајева Србије, из Републике Српске, Босне и Херцеговине и иностранства.

Подсећајући на божићну стихиру у којој се каже да је Небо принело звезду Богу, мудраци дарове, земља пећину, епископ Јеротеј је нагласио да су људи принели Дјеву Марију и да је све у вези Њеног живота чудесно и необично. Епископ је подсетио присутне на празновање девствености кроз празник Ваведења, стога је и Ваведење Богородичино посебан празник за православно монаштво.

Након освећења славских знамења, епископ Јеротеј је честитао славу игуманији Варвари и сестринству те древне обитељи, као и свима који су се окупили  у прохладном децембарском дану и сведочили непролазној радости једног од дванаест највећих празника Цркве, али и љубави и благодарности Пресветој Богородици у увек Дјеви Марији.


Извор: Епархија шабачка