Type Here to Get Search Results !

Беч: Богослужбено обележавање „Малоазијске катастрофе“


Богослужењима и културним програмом у Грчкој православној митрополији Аустрије обележена је комеморација на убиства и протеривања последњих Грка из Мале Азије пре 100 година


Грчка православна митрополија Аустрије обележила је „Малоазијску катастрофу” пре 100 година тродневним низом догађаја и богослужења. У Беч су на помен дошли грчки митрополит Фанарија Агатангел и грчки православни епископ апамејски Пајсије, који је надлежан за Мађарску. Пошто се пред комеморацију у Бечу окупило све свештенство Митрополије аустријске и Егзархата Угарске, и они су учествовали у догађајима и богослужењима.

„Малоазијска катастрофа“ има на уму исход грчко-турског рата, који је уследио одмах након Првог светског рата и завршио се 1922. поразом Грчке и убиством или протеривањем готово свих Грка из Турске.

У петак, 25. новембра 2022, у православном Саборном храму Свете Тројице у Бечу одслужено је бденије са вечерњом, јутрењом и Божанском литургијом којом је началствовао митрополит Арсеније (Кардамакис). У суботу увече, 26. новембра, Митрополија је позвала на музички догађај под мотом „Сећање на древну славу у Малој Азији“. Митрополит Арсеније је у уводним речима истакао значај помена страдалим у катастрофи пре 100 година. Важно је задржати „пламен сећања“ на догађаје и последице „малоазијске катастрофе“ за будуће нараштаје и одати почаст жртвама. Музички програм вечери у Тројичком саборном храму осмислили су хорови Митрополије и гостујући музичари.

Најзад, у недељу, 27. новембра, Божанска литургија у Саборном храму је такође била посвећена оовом догађају. После богослужења, митрополит фанарски Агатангел одржао је у цркви предавање о „свештеномученику Хризостому Смирнском“. Хризостом (Калафатис) је био митрополит драмски и смирнски. Страдао је 9. септембра 1922. године у Смирни (Измир). Његов помен у православној цркви је 28. август.


Превод с немачког:

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at