Type Here to Get Search Results !

Хиљаде поклоника прославило Светог Никифора Лепрозног у месту његовог рођења


Хиљаде поклоника и неколико архијереја Грчке православне цркве окупило се у протекла два дана на Криту да би прославили празник Светог Никифора Лепрозног (Губавог).


Литургијска свечаност је одржана у родном месту великог светитеља у селу Сирикари, где је у септембру 2022. године освештана поклоничка црква Светог Никифора, преноси Ромфеа.

Свети Никифор је био монах 20. века који је живео у групи губаваца на Хиосу. Био је ученик светог Антима Хиоског.

Поштовање светитеља се повећало током пандемије КОВИД-а, јер су му се парохије и манастири широм православног света обраћали за молитвено заступништво. Кажу да се јавио једном човеку у Бугарској и открио му лек од вируса корона.

Вечерње за празник служио је митрополит аркалохорски Андреј, који је говорио о томе како нас пример Светог Никифора учи да тражимо даље од људске речи да бисмо пронашли Реч Божанску.

„Сви тражимо Божанску Реч. Тражимо невидљиво спасење и настојимо да се са земље заједничаримо с Небом... Овде смо из духовних разлога и добијамо духовну снагу“, проповедао је архијереј.

Празничним јутрењем је началствовао митрополит кидонијски Дамаскин, а Литургијом поменути  митрополит Андреј. Беседу је произнео митрополит ретимнски Продром, казујући углавном о ношењу великог крста губе који је свети Никифор носио дуги низ година.

„У његовом телу, унакаженом и смираваном губом, крило се велико благо великог срца... загрљај који се отворио да прими сав свет, да би овај трпељиви, презапослени и презрени човек постао узрок радости, снаге и утеха за сав свет“, рекао је митрополит Продром.

Митрополит кисамски Амфилохије је поздравио све присутне и захвалио сабраћи архијерејима на њиховим молитвама и пожелео добродошлицу мноштву верника из целог Крита, Грчке и шире. „На овом месту куца срце светог Никифора“, нагласио је Амфилохије.


За наш портал превод са енглеског приредила:
проф. Сања Симић де Граф, 



Извор: Оrthochristian.com