Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор Далибор Милаковић: Утихнуо је глас који је појао и произносио славе и хвале Богу

Слово протојереја-ставрофора Далибора Милаковића изговорено у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици данас, 22. јануара 2023. љета Господњег, у недјељу по Богојављењу, након одслужене Свете литургије и помена блаженог спомена протођакону Владимиру Јарамазу:


“Господ је сишао до дубине земаљске, уздигао се изнад небеса и свакоме од нас дао да сви заједно градимо тијело Христово, тако што је дао да неки буду апостоли, неки пророци, неки еванђелисти, учитељи, неки свештеници, ђакони и вјерни народ. Свакоме је дао по сили и моћи његовој. Ове ријечи, браћо и сестре, данас смо чули у посланици Апостола Павла коју је написао Ефесцима. И заиста ове ријечи најсликовитије и најљепше описују све нас и нашег новопрестављеног брата и саслужитеља оца Владимира, протођакона који ево овдје још међу нама, његов лик и дјело бди, још је наше сјећање тако блиско па је овде са нама иако је трен био како га је Господ прије неколико дана узео са овог земаљског свијета и по том дару и сили и моћи коју је имао да буде ђакон и слуга Христов, да служи Господу Исусу Христу. А највеће на земљи, браћо и сестре, јесте да служимо самоме Богу.

И данас у овај дан када пратимо његово тијело у земљу од које је створено, сви смо се заједно Богу помолили да Господ Бог његову душу прими у Царство небеско. Сви заједно као једна заједница данас тужни јер његов глас који је појао 10 година у овоме светоме храму, произносио славе и хвале Богу, данас је утихнуо, али привремено, јер данас његов глас почиње да се чује на небесима.

И нека Господ Бог суди свима нама по нашој сили и моћи, по нашим слабостима и врлинама, али свако од нас је призван да служи Христу Богу као што је служио брат наш саслужитељ отац Владимир.

Оче Владо, опрости све што смо вољно и невољно према теби скривили, нека наше слабости људске сада оду. Нека твоја љубав, твоје врлине и све твоје добре заслуге Господ прими у Царству небескоме и нека ти Господ Бог подари вјечни покој. Амин!”

У блаженом уснућу подај Господе вјечни покој уснуломе слуги твоме протођакону Владимиру и учини му вјечан спомен!


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика