Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Дјетиња безазленост привлачи Божију мудрост


У манастиру Свете Тројице Стањевићи, на празник Светог Игњатија Богоносца, Светог Јована Кронштатског и Светог Данила Другог Архиепископа Српског, свету архијерејску Литургију је служио Његово виспокопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије. По заамвоној молитви, освећени су колач и жито у част Светог Јована Кронштатског и поводом имендана о. Јована, сабрата ове обитељи.


Звучни запис беседе


Митрополит је у бесједи по свршетку Свете службе Божије, напоменуо да је Господ Исус Христос своје ученике опомињао да се обуку у безазленост и да се смире пошто им је дао благодат да се чине чудеса, да се обрате и буду као дјеца. ”Говори се да је то дијете био Светитељ кога данас прослављамо, Свети Игњатије Богоносац, а видимо по њему, по његовом светоме животу, да је сагласно тој ријечи Божијој, цијелог свог живота остао дијете”, рекао је и додао да га је, баш као и тог дана, Господња рука миловала и штитила цијелог живота, јер је задржао дјетињу безазленост која се спојила са Божијом мудрошћу у њему, па је у својој старости исповиједио име Божије као апостол Христов, као најхрабрији и најревноснији Божији служитељи.

Митрополит Јоаникије је подсјетио како је цар Трајан понудио Игњатију Епископу антиохијском да се одрекне Христа и постане сенатор, он је то одбацио као нечасну понуду, знајући да га чека смрт. ”Слиједећи Господа Исуса Христа, узишао је са Њиме а Голготу и пострадао у Риму као мученик, али је идући према Риму, подучавао све и писао писма црквама”, нагласио је и рекао како су се седам његових посланица од давнина придруживале Светоме писму, не као сами његов дио, него као нешто што је веома поучно и корисно за све хришћане.

”Није само Свети Игњатије Богоносац спојио у својој личности дјетињу безазленост и Божију мудрост, већ многи други, а међу њима и Свети Јован Кронштатски, који је свјетило не само Руске Православне Цркве, него и цијелог Православља. Заблистао је у земљи Русији врлинама и свјетлошћу божанског Јеванђеља, уочи великих страдања руског народа”, рекао је Владика и нагласио да је то било по Божијем промислу, да се такав нови апостол христов појави у том народу и међу осталим православним народима који су страдали у 20. вијеку, да их укријепи и да им буде свјетило и утјеха у данима страдања. ”Тек недавно је канонизован, али се поштује заједно са великим светим оцима и није чудо што је његов празник повезан са празником великог светитеља Игњатија Богоносца и великог српског Архиепископа пећког Данила, ктитора једне од цркава Пећке Патријаршије и једног од највећих поглавара Српске Православне Цркве, послије Светога Саве”, рекао је и додао да се Свети Архиепископ Данило бавио књижевношћу и написао житија светих архиепископа и патријараха српских.

Митрополит је честитао имендан оцу Јовану, сабрату обитељи манастира Стањевићи: ”Дошли смо да му честитамо, да га Богомладенац Христос коме служимо и за чије рођење се припремамо, да га Он обнавља својим вјечним новинама и радостима у све дане живота, да га грије Духом Светим и да га обасјава љубављу, свјетлошћу и својом мудрошћу, али да и он задржи, као што је и до сада задржао, дјетињу безазленост, која неће сметати, него ће привући Божију мудрост.”

”Треба прво да се очисти наш ум и наше мисли и наша срца, да се просвијетли наше биће, јер та безазленост, незлобивост, срце дјетиње, велика је предност за свакога, и треба то да чувамо”, казао је Митрополит, цитирајући Светог пророка који каже да је најважније да прво чувамо своје срце, да се оно не упрља. ”Ума и мисли се може дотакнути нека прљавштина, и она је штетна, али неће тако опасно затровати људско биће као она прљавштина која се дотакне срца, она је најопаснија, она разара”, закључио је Владика.


Извор: Митрополија црногорско-приморска