Type Here to Get Search Results !

Савиндан у Грачацу; богослужио Епископ Јустин


На Савиндан, 27. јануара 2023. године, у Грачацу је служена Света Архијерејска Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички Јустин, уз саслужење Архијерејског намесника жичког протојереја Саше Ковачевића, старешине Храма Светог Саве јереја Милана Костића и ђакона Стефана Симића. Певницу је водио протопсалт Иван Трајковић. На почетку Свете Литургије Преосвећени Владика је рукопроизвео теолога Вељка Живановића у чин чтеца.

Грачачки светосавски храм је ове године посебно радосно прославио храмовну славу због посете свога Епископа Јустина. На крају Литургије Преосвећени Владика беседио је о животу Светог Саве. Подсетио нас је како је животом у посту, молитви и труду, Свети Сава победио људске слабости и одрекавши се наследне круне постао ипак истински вођа српског народа, најлепше и највеће српско дете, по речима Светог Владике Николаја. Изградивши себе у човека небеског- христоликог, оставио је српском народу прави задатак, да се превазиђу наша људска хтења. Живећи сав Христом који је извајао његову душу, ум и природу, желео је Истину, правду и божанско, и управо то оставио своме роду у наслеђе за живот вечни. Тај јеванђелски принцип треба да је наш идеал до данас, подсетио нас је Преосвећени Владика.

Владика се обратио деци, препустио им реч о Светом Сави, како је рекао, из дечијих срца. На почетку рецитала прва је наступила Теодора Марушић, говоривши своју песму о Светом Сави.

Породица Ћурчић из Грачаца уприличила је трпезу љубави као домаћин овогодишње славе, а током ручка новосоновани хор Светосавци отпевао је неколико духовних песама.


Извор: Епархија жичка