Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Кад Господ прими покајање, то је дар Његов


У Недељу 33. по Духовима, у дану у коме наша Света Црква прославља Часне вериге Светог апостола Петра, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је служио Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање архијерејског намесника подгорског протонамесника Велимира Крстића и више епархијских свештенослужитеља. 

У литургијској проповеди Епископ Исихије предочио је да се налазимо у првој недељи припреме за почетак Великог Часног поста, којим се припремамо да дочекамо празник Васкрсења Господњег. Данас је Недеља Закхејева, којој следују Недеља митара и фарисеја и Недеља блудног сина. Те три недеље, објаснио је Владика Исихије, односе се на три врлине са којима треба да уђемо у велики пост, а које пројављују јунаци ових прича- ревност, смиреноумље и покајање. Данас се разматра врлина ревности Закхејеве. Будући да је био старешина цариника, Закхеј је у јеврејском народу словио за великог грешника, као и сви цариници, илити сарадници окупатора. Осим тога, живео је у Јерихону, граду оличењу греха и стецишту трговаца и развратника. Упркос народном негодовању, Господ је погледао на Закхеја, препознавши његову ревност, и обратио му се. На тај начин, и нама оставио пример како се ваља понашати према људима који важе за грешнике.

 Јако је важно у сусрет Великом посту, а и уопште у животу, да не избегавамо грешнике. Наиме, често кажемо:“Овај је био комуниста до јуче, а сад се прави већи верник од нас…“ Свако је син Божји и, како Господ каже за покајаног грешника, „и он је син Авраама“. Он показује тиме да се Авраам и праоци и праведници из Старог завета моле за све нас, и за оне који су отпали од Бога и Цркве. Имамо и светитеље из нашег рода и читавог православља, чијим молитвама увек имамо могућност да попут Закхеја стремимо Христу и Он ће да нас погледа- беседио је Владика Исихије надахнут данашњим јеванђељем о Закхеју (Лк 19, 1- 1).

Закхеј представља сваког од нас, јер сви смо неким својим гресима повредили друге. Али, када дођемо до покајања, треба да будемо тако одушевљени и ревносни као покајани цариник, јер Господ од нас тражи да увидимо свој грех, да се покајемо, тражимо опроштај и будемо смирени. Тада ће, рекао је ваљевски архипастир, „почети наш пут из Јерихона у Јерусалим“. 

На крају Свете Литургије, Владика Исихије је поучио верни народ о празнику Часних верига Светог апостола Петра, који је такође показао врлину покајања након одрицања Господа Христа. 

Не тражи Господ од нас да се за сваки грех посебно покајемо, већ прима једно покајање, које покрива све грехе. Али, морамо да осећамо своју дужност према Богу, да знамо да је то једно покајање које Он прима, да је то дар Његов, а не нешто што нам припада. Морамо да гледамо да што мање грешимо и да се кајемо, јер је покајање ослобађање љубављу Божјом- закључио је Владика Исихије. Благословивши сабране на Литургији, Владика Исихије наставио је пут Зворничко – тузланске епархије како би са својим братом архијерејем, Владиком Фотијем прославио његову крсну славу.