Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил честитао Патријарху Порфирију Савиндан


Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил честитао је Његовој Светости Патријарху српском Порфирију дан сећања на Светог Саву српског.


Његовој Светости, Најсветијем Порфирију, архиепископу пећком, митрополиту београдско-карловачком, Патријарху српском

Ваша Светости, љубљени Сабрате и Саслужитељу на престолу Божијем,

Најсрдачније Вам честитам дан сећања на Светог Саву српског, оца великог рода српског (канон Св. Саве, песма 5), оснивача и првог Предстојатеља аутокефалне Српске Православне Цркве.

Свестрана личност овог светитеља Божијег чини га блиским за све наследнике православног словенског предања. Врлине, које је Свети Сава усадио у своју паству – оданост Православљу, стрпљење и издржљивост у залагању за истину Божију преобразиле су животе братских народа о којима се старају наше Цркве, постајући за њих основне вредности које су предодредиле њихове судбине у историји.

Деца Руске Цркве негују успомену на то што је будући светитељ имао чврсто духовно пријатељство са руским монасима са којима је тајно напустио очев дом и отишао на Свету гору где се замонашио у Пантелејмоновом манастиру.

Поштовање Светог Саве српског одавно је успостављено у Русији и допринело је развоју односа између наших сестринских Цркава. Када је у његову част у Београду подигнут величанствени саборни храм, Руска Православна Црква је радо учествовала у његовом осликавању.

На овај духовно значајни дан молитвено Вам желим добро здравље и Божију помоћ у Вашој високој Патријаршијској служби, а Вашем благочестивом стаду мир и узрастање у вери.


Са братском љубављу у Господу,

+КИРИЛ,

ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИЈЕ


Извор: Мospat.ru