Type Here to Get Search Results !

Божић у Ваљеву; богослужио Епископ Исихије


Највећи број Ваљеваца Божић је и ове године дочекао у саборном храму. Поноћном Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и више свештенослужитеља, као и појање Дечјег и Камерног хора „Емануил“ под управом Вање Урошевић. 


Божићну посланицу Патријарха српског Г. Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве прочитао је старешина саборног храма протонамесник Драган Јаковљевић. Поред подсећања на симболику велике тајне Оваплоћења Сина Божјег, која васцели род људски позива на радовање и творење мира једних међу другима, српски првојерарх указује на труд љубави и смирења, који је неопходно да свако од нас учини како би страдални и немирима распарчани свет постао место божићног мира и радости.

Мир Божји нам се открива у богочовечанској личности Христовој, куца на врата наше слободе и позива нас да га уведемо у своје домове и школе, на своја радна места, у скровишта, ровове, животе. Позива нас да се придружимо свима који са нама деле исти, вечни, свети и непромењиви етос или систем вредности – оно што волимо и што јесмо, оно у што верујемо и што знамо. Тада ћемо и у својим ближњима препознати Богомладенца и моћи да и њих дарујемо златом животне радости, смирном искрене љубави и тамјаном истинског смирења- поручује Патријарх Порфирије са браћом архијерејима.

Честитајући празник својој духовној деци, Владика Исихије се надовезао на речи српског првојерарха и свог духовног оца и пожелео да сви пројављујемо и живимо делатну љубав једни према другима и тако будемо заједно са Богомладенцем Исусом Христом, као синови и кћери Божје.

Љубав је оно што треба да нас означава, оно што треба да нас води кроз живот и буде смисао и циљ нашег живота у овом свету- поручио је Владика Исихије.

Као и ранијих година у Храму Васкрсења Христовог, велики број верника је приступио Светој тајни причешћа након четрдесетодневног поста.


Извор: Епархија ваљевска