Type Here to Get Search Results !

Јагодина: Дочек моштију Светог свештеномученика Платона бањалучког


У извештају Епархије шумадијске о одржаној седници архијерејских намесника ове епархије, наводи се да је Епископ шумадијски г. Јован 12. јануара Старој цркви у Јагодини, где је служио Свету Литургију, даровао, и на посебно место положио, честицу моштију Светог свештеномученика Платона, Епископа бањалучког, светитеља који је својевремено у Јагодини живео, радио и служио у овој светој цркви као свештеномонах и предавач Учитељско-богословске јагодинске школе. 


Звучни запис беседе


Тиме је Владика Јован додатно обогатио богату ризницу ове најстарије јагодинске богомоље, а честица моштију Светога ће од сада трајно бити изложена у Цркви Светих архангела Михаила и Гаврила на целивање и молитвену помоћ свима вернима.

Како стоји у извештају Епархије, много је старих и вредних икона, књига, црквених ствари итд. за које постоји план да се ускоро трајно изложе у новоизграђеној галерији Старе цркве, a након више од два века њеног постојања, нарочито место у црквеној ризиници заузеће и ова честица светитељских моштију, осим оне која је уграђена у часну трпезу као у сваком хришћанском храму.

Епископ је у беседи, између осталог, подсетио да је Бог дошао да свима да живот вечни (аудио бележи Епархија шумадијска), а на крају Свете Литургије је архијерејском граматом признања наградио господу Милана Милошевића и Николу Антића из Јагодине. Након Литургије и трпезе љубави одржан је састанак Епископа са свим архијерејским намесницима Епархије шумадијске.

У извештају се додаје да су Епископу саслуживали: протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић, ректор Богословије Светог Јована Златоуста у Крагујевцу и предавач Православног богословског факултета Универзитета у Београду, високопреподобни архимантрит Евтимије јошанички, високопречасни архијерејски намесници Шумадијске епархије са свештенством, ђаконима, чтечевимаи верним народом. Светој Литургији присуствовао је градоначелник Јагодине, г. Ратко Стевановић, а Литургију је својим појањем улепшао хор Старе цркве на гђом Ксенијом Милошевић на челу.


Извор: Епархија шумадијска