Type Here to Get Search Results !

Јерусалимски великодостојници: Сви морају радити заједно на смиривању садашњих напетости


Предстојатељи Цркава у Јерусалиму издали су Саопштење у вези са све већим циклусом насиља у Светој земљи. У наставку доносимо Саопштење:


Ми, патријарси и предстојатељи Цркава у Јерусалиму позивамо све стране у Светој земљи на уздржаност и самоконтролу. Стално смо упозоравали на експлодирајући, бесмислени циклус насиља који ће свима нанети само бол и патњу. Такво стање ће готово сигурно донети нове злочине и патње и тако нас удаљавати од толико траженог мира и стабилности које сви прижељкујемо.

Пажљиво пратећи ову жалосну ситуацију, закључили смо да се ово ширење насиља које је довело до неоправдане смрти 32 Палестинца и 7 Израелаца од почетка Нове године изгледа осамосталило. Сигурно ће се наставити, па чак и ескалирати, уколико друштво и политички лидери не предузму чврсту интервенцију, и то са свих страна.

Сви морају радити заједно на смиривању тренутних напетости и на покретању политичког процеса заснованог на добро утврђеним принципима правде, који ће донети трајни мир и напредак за све. У складу са овим, у овим најтежим временима позивамо све стране да поштују верско убеђење једни других и да испоље поштовање према свим светим местима и богомољама.

После овог најновијег, трагичног таласа насиља, молимо се за погинуле и повређене и да Бог буде близу њихових породица и најмилијих. Молимо се и за исцељење рањених, и да Свевишњи да снагу и истрајност онима који се брину о њима.

На крају, молимо се да Бог подари мудрост и разборитост политичким лидерима и људима од утицаја на свим нивоима, наводећи их да осмисле начине и помогну да превазиђемо насиље, заштитимо наше заједнице и са неуморно раде на доношењу праведног и мирног решења за нашу вољену Свету земљу.


Патријарси и предстојатељи Цркава у Јерусалиму


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com