Type Here to Get Search Results !

Помен протођакону Владимиру Јарамазу: Умилно из свег срца и гласа служио је Васкрслом Господу


У подгоричком Саборном храму Христовог Васкрсења синоћ је одслужен помен блаженог спомена страдалом протођакону Владимиру Јарамазу који се у 43 години живота, на празник Сабора Светог Јована Претече и Крститеља, 20. јануара 2023. љета Господњег, упокојио у Господу.

* * *

Упокојио се у Господу протођакон Владимир Јарамаз (1980-2023)

Његови земни остаци стигли су у 21, 30 часова у Саборни храм, гдје је свештенство архијерејских протопрезвитеријата подгоричко-даниловградских и подгоричко-колашинских одслужило помен, након којег се присутнима обратио протојереј Предраг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски:

,,У Црној Гори никад није фалило добрих људи, ми на храму и у Подгорици имамо диван народ, дивне свештенике, епископе. Ако је ико умилно из свег срца, свог гласа служио Васкрслом Господу, онда је то био отац, брат и саслужитељ Владимир Јарамаз”, казао је отац Предраг.

Прота је нагласио да је сама појава протођакона Владимира Јарамаза одисала радошћу коју је несебично преносио и другима.

,,Оче и брате, знамо се преко тридесет пет година. Чудесна личност Светог Василија Чудотворца у оним гредама Острошким, у оној највећој светињи Словенскога југа упознала нас је и срео сам човјека који је читавим својим бићем био отворен за Бога и за људе. Сви смо ми људи, имамо и слабости, али велики универзални дух и геније особите вриједности Петар II Петровић Његош је рекао: Ништа љепше на свијету нема, него лице пуно веселости. Ако је ичије лице уносило радост онда је то Владимирово. Свети Јован је протођакона Владимира данас позвао на сабор, а позвао га је и Митрополит Амфилохије са којим је служио свете божанске литургије од цркве на Крушевцу, Саборног храма Васкрсења Христовог па све до Аргентине се чуо његов глас који је одјекивао умилношћу”, подсјетио је отац Предраг.

Отац Предраг је указао на врлински живот оца Владимира који, како је навео, није вио каријериста већ се одликовао скромношћу и послушношћу према мајци Цркви:

,,Хвала ти што си служио Господу у протођаконском чину, хвала ти што ниси био каријериста. Морам да кажем да сви ми који смо у ђаконском чину били или и даље јесмо једва некако чекамо да обучемо епитрахиљ свештенички, али ти си скромно служио Цркви гдје год те је призивала. Господ је рекао: У чему те нађем у томе ћу ти и судити. Наш брат Владимир је јутрос служио божанствену Литургију, цјеливао Свето јеванђеље и отишао у бољи и праведнији свијет. Бићеш уписан златним словима у љетопис овог храма, а бићеш уписан и у срцима овог дивног народа који је ево вечерас испунио до последњег мјеста храм. Хвала ти у име свих нас, хвала ти што си волио Митрополита Амфилохија. И поздрави нам Митрополита светопочившег, а данас ће те загрлити и твој Ристо Јарамаз, свештеномученик који је у оним злим временима када је душа на памук чупана, а хљеб умакан у братску крв изгубио свој живот, али призвао и тебе да се преселиш у рајска насеља у исти дан када је и он страдао”, рекао је напослијетку протојереј Предраг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски.

Тијело блаженог спомена, оца, брата и саслужитеља протођакона Владимира Јарамаза, након што су се од њега опростили сабрани, испраћено је из Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици ка његовом родном Никшићу.


Извор: Митрополија црногорско-приморска