Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин богослужио у Прањанима


Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је 5. фебруара 2023. године, у Недељу митара и фарисеја, свету архијерејску Литургију у цркви Вазнесења Господњег у Прањанима.

Саслуживали су архијерејски намесник таковски протојереј Драган Ђорем, старешина храма Свете Тројице у Горњем Милановцу протојереј – ставрофор Миодраг Анђелић, парох бајинобаштански протојереј Горан Милинковић, парох прањански јереј Војислав Рисимовић, као и ђакони Стефан Симић и Миладин Милуновић. Чтецирали су Петар Ђерковић, Бојан Милошевић и вероучитељ Милорад Васиљевић. Својим умилним гласом певницу је водио протопсалт Иван Трајковић.

Велика духовна радост обасјала је парохију прањанску и њене вернике због доласка Епископа жичког, кога је верни народ у великом броју дочекао. Црква Вазнесења Господњег у Прањанима подигнута је 1903. године поред старије цркве брвнаре из 1827. године. На почетку Литургије, на малом входу, посебна част уприличена је прањанској парохији рукопроизвођењем јереја Војислава Рисимовића у чин протојереја.

Након читања светог Јеванђеља по Луки, пастирском поуком народу се обратио владика Јустин. Он је поучио народ како се треба припремати за предстојећи Васкршњи пост и због чега је он значајан за живот верујућег човека. Преосвећени је нагласио да је важно да ојачамо духовно, да се припремимо достојно, јер идемо у сусрет највећем догађају у историји рода људског – Васкрсењу Господа нашег Исуса Христа. Епископ је посебно нагласио битност смирења на хришћанском путу спасења.


Извор: Епархија жичка