Type Here to Get Search Results !

Министарство културе Украјине забранило верницима да се моле у пећинама Кијево-печерске лавре

Дана 20. марта од руководства Националног резервата „Кијево-печерска лавра“ манастир је добио обавештење да ће од сада музеј укинути приступ „Ближњим“ и „Даљим“ пећинама због рада комисије, који ће одредити степен очуваности „културних добара“ (управо тако представници Министарства културе и резервата називају мошти светитеља и друге светиње). Ово је саопштило Информативно-просветно одељење Украјинске Православне Цркве.


Верницима Украјинске Православне Цркве такође је забрањено да се моле у ​​три храма Кијево-печерске лавре: у храму Воздвижења Часног и Животворног Крста, у храму Зачећа Свете Ане и Саборном храму свих Преосвећених кијево-печерских отаца. Ово је саопштио руководилац Информативно-просветног одељења Украјинске Православне Цркве митрополит нижински и прилучки Климент.

У писму званичника Министарства културе стоји да ће због формирања комисије, која ће утврдити „доступност, очуваност и стање чувања културних добара“, „приступ објектима (односно храмовима и пећинама) бити ограничен.“ С обзиром на то да је министар културе Украјине А. Ткаченко назвао нетрулежне мошти преподобних кијево-печерских отаца „културним добрима“ и „музејским експонатима“, метод одређивања очувања тих светиња изазива забринутост. У тоталитарној совјетској ери атеистичке власти су нашироко водиле кампање за отварање моштију, како би показале њихово стање очуваности. Ове кампање су праћене скрнављењем светиња: мошти су вађене из ковчега, са њих је скидана одећа ради детаљног описа и излагања у музејима.

Затварање пећина од стране резервата без упозорења представља невиђену манифестацију ограничења права украјинских верника, који ових дана масовно путују из различитих крајева у нади да ће се поклонити светињама Кијево-печерске лавре.


Обрада вести редакција портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru