Type Here to Get Search Results !

Литванија: Цариградски рашчињени свештеници служили прве литургије, патријарх Вартоломеј долази у посету


Рашчињени клирици Литваније, који су се ставили под омофор цариградског патријараха, јуче, 19. марта 2023, одслужили су прву Литургију.


Литургија је одслужена у храму Светог Николе на Тргу Лукишкес у Виљнусу, преноси Телеграм канал Natallya With 2 Ls. Богослужење су савршили рашчињени свештеници ишчекујући посету патријарха Вартоломеја.

Литванска православна црква рашчинила је пет свештеника прошле године због многих канонских прекршаја, као што су „расколничке радње, намера и организација преласка у другу црквену јурисдикцију без благослова надлежног епископа“.

Бивши свештеници тврде да су изгубили чин због свог антиратног става, иако су архијереји, свештенство и лаици Литванске цркве више пута изражавали антиратни став.

Као потврду оптужби против њих, клирици су се већ обратили Цариграду за пријем пре него што су и изгубили чин, иако Цариград нема канонску надлежност у Литванији. Међутим, патријарх Вартоломеј је прошлог месеца изјавио да има овлашћење да укине канонске казнекоје су наметнуле друге Цркве и да прима свештенослужитеље без неопходног канонског отпуста од њиховог претходног архијереја.

Наводи се да би Вартоломеј требало да се састане са литванском премијерком Ингридом Шимоните у уторак у Виљнусу, преноси  lrt.lt. Такође ће се састати са рашчињеним свештеницима и њиховим следбеницима.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com