Type Here to Get Search Results !

Јеромонах Владимир (Палибрк): Васкрсење Лазарево највеће је чудо Христово

У шесту недјељу Часног поста, када наша Света Црква прославља Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети 9. априла 2023. љета Господњег, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јерej Владимир Милуновић, рогамско-пиперски парох, а саслуживала су му острошка сабраћа јеромонах Владимир и јерођакон Зосима.

Богоугодним појањем одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и бројних вјерника, који су из разних крајева дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотвроцу.

Бесједећи сабранима, о. Владимир острошки подсјетио је да је васкрсење Лазарево највеће чудо Христово, јер је васкрсао човјека који је четири дана био у гробу и већ био у процесу труљења.

– Христос је показао једно дивно чуди и тиме знаменује и предображава опште васкрсење. Све што је Господ обећао и рекао и све што проповједсамо у нашој вјери, то ће се испунити. И испуниће се опште васкрсење. Ми нећемо само душама наслиједити Царство небеско, него ће други пут, други долазак Христов бити и остварити се и Господ ће нас све позвати по имену као Лазара, Лазаре изађи напоље. Свети оци кажу да је морао да каже ”Лазаре”, јер је таква стваралачка сила Божија да је реако ”изађи напоље”, сви би мртви изашли. Али још није дошао час општег васкрсења, па је Христос морао да прозове тачно Њега. Када дође вријеме и нас ће Христос да васкрсне. Ово чудо Христово у Витанији када је васкрсао Лазара прави ту разлику између пророка и Сина Божијег. Овим чудом Он показује да ово не могу да учине пророци, већ само Онај који је рођен од Оца небескога у вјечности, који се рађа од Пречисте Дјеве Марије – бесједио је о. Владимир.

Он је подсјетио да послије Васкрсења Лазаревог народ излази, благосиља Христа и поздравља Га, али нажалост, тај исти народ, за некх 5-6 дана клицаће на Велики петак Пилату, подстакнут злобом ђавола али и старјешина јудејских, ”узми, распни га”.

– То је поука и наук свима нама, да будемо у вјери непоколебљиви, да не дозволимо да наша вјера буде данас оваква за Христа, а сјутра против Христа, него да увијек кличемо Христу. Благословен си који си дошао у овај свијет, благословен си који долазиш нама на Светој Литургији, благословен си који нам се дајеш у Светоме Тијелу и Крви Твојој, благословен си који пребиваш у Светом Василију Острошком Чудотворцу и преко њега нас исцјељујеш и тјешиш – рекао је о. Владимир.


Извор: Манастир Острог