Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер Никола Пејовић: Радост у Господу је сав смисао и циљ нашега живота


У Недјељу шесту Великог Поста, када наша Света Црква прославља празник Цвијети – улазак Господа Исуса Христа у град Јерусалим, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света литургија којом је предстојао протојереј Бранко Вуачић. Проти Бранку саслуживалу су: Протојереји-ставрофори: Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји: Миладин Кнежевић, Никола Пејовић, као и ђакон Ведран Грмуша.

По прочитаном зачалу из Светог Јеванђеља свима сабранима у овом Светом Храму обратио се протојереј Никола Пејовић, старјешина Саборног храма, који је у уводном дијелу пастирског слова нагласио да се сав савјет и препорука и одговор на питање: Како да живимо у вјери? може свести у једну реченицу, а то је радост у Господу:

,,Ако би се сва мудрост и сав савјет и препорука и одговор на питање: Како да живимо у вјери? , могла свести у једну реченицу, онда је то ова реченица и порука којом је Апостол Павле поздравио Филипљане: ,,Радујте се у Господу и опет велим радујте се!” – Радост у Господу је мјера нашега живота по Богу и у Богу. Радост у Господу је плод сваког нашег труда и свих наших подвига и врлина и радост у Господу је сав смисао и циљ нашега живота”.

Он је у наставку обраћања подсјетио на претходне празнике Благовијести и Васкрсења Лазаревог који представљају континуитет радости у Господу, а која кулминира данашњим празником уласка Господа и Спаса нашег Исуса Христа у град Јерусалим:

,,Ево данашњег дана и данашњег празника и сабора који заиста у нама буди ту радост у Господу. Сви ови дани испуњени су тако дивним радосним догађајима. Од петка када смо прославили празник Благовијести на чији дан и спомен се сјећамо догађаја када је архангел Гаврило благовјесник јавио се Пресветој Богородици и поздравио је истим овим ријечима: ,,Радуј се Благодатна, Господ је са тобом!” Та радост Благовијести преточила се и на суботњи дан када смо слушали и сјећали се молитвено спомена васкрсења Лазарева који четири дана је лежао у гробу. Довољно је било да га Господ позове и да му каже: ,,Лазаре устани!” и да мртвац оживи. Радост која је испунила срце његових сестара Марте и Марије, његових пријатеља и свих познаника и цијелог Јерусалима и околине, она се пројавила на данашњи дан када је Господ свечано ушао у град Јерусалим”.

Прота Никола је у другом дијелу обраћања подсјетио да Господ није дошао да влада, већ да служи, међутим подвукао је и то да тадашњи естаблишмент власти Христа није препознао као Спаситеља, већ као пријетњу услед велике популарности и угледа, те су како прота Никола наводи сматрали то за пријетљу њиховим позицијама:

,,Господ уласком у Јерусалим показује своју смиреност и своју кротост и ако су му клицали цар Израиља, Он није био тај који је чезнуо за царством земаљским. Они који су тада били на власти мислили су да ће Он да им преотме царство. Сметала им је Његова популарност и велико поштовање које је имао у народу јер ниједна власт то не жели, да неко угрози на било који начин њихове позиције”.

,,У прошлонедјељном јеванђељу ми смо чули како Господ савјетује својим ученицима: ,,Не будите као властодршци, они желе да им други људи служе, а ви будите Боголики и Христолики”. Јер Господ није дошао да му служе, него је дошао да служи и да живот свој дарује за своје ближње”. – рекао је он.

Напослијетку прота Никола је да се ми заправо овим благословеним и радосним празником спремамо за недјељу у којој ће се збити многи страдални догађаји, којим нам између осталог Господ показује да је пут истинског спасења и сједињења са Господом управо у трпљењу, стрпљењу и смирењу:

,,Ми се овим дивним и благословеним празником припремамо и за ову недјељу коју зовемо великом – страсном седмицом. Зовемо је великом не по величини дана и по томе што су ти дани нешто већи од других дана, већ по догађајима који ће се догодити. Као да Господ припрема и своје ученике и све нас овим радосним догађајем за оно што ће се са Њим догодити, да би их утврдио у вјери, да би их укријепи, да би показао да је пут истинског спасења и сједињења са Господом управо у трпљењу, стрпљењу и смирењу.

,,Бог се гордима противи, а смиренима Господ открива тајне”. – поручио је протојереј Никола Пејовић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска