Type Here to Get Search Results !

Вечерње Великог петка и јутрење Велике суботе у Храму Светог Саве


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 14. априла 2023. године вечерњом службом са изношењем плаштанице у храму Светог Саве на Врачару. Саслуживало је свештено братство храма Светог Саве на Врачару уз молитвено учешће Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског г. Стефана и многобројног верног народа престонице.

Његова Светост је у 20 часова началствовао и јутрењем Велике Суботе са Статијама (опелом Христовим) у спомен Христовог погребења и Његовог силаска у ад, уз саслужење братства Храма и појање Српског византијског хора Мојсије Петровић. Статије су богослужбене песме у којима је опевана жалост и патња Пресвете Богородице због распећа и смрти њеног сина Господа Исуса Христа, али које најављују Његово славно васкрсење.

На крају службе, свештеници су понели Јеванђеље, Крст и Плаштаницу, на челу са Патријархом и верним народом кренули у опход око Храма. При уласку у припрату сви су прошли испод Плаштанице,коју су држали свештеници, а потом је Патријарх прочитао са гроба Јеванђеље.


Извор: Храм Светог Саве