Type Here to Get Search Results !

Прота Гојко Перовић: Без Господње силе немамо се чему надати


Васкрсење Четвородневног Лазара, прослављено је Литургијски у подгоричком храму Светог Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић архијерејски намесник подгоричко-колашински уз саслужење браће свештенослужитеља овог древног храма: протојереја Мирчете Шљиванчанина старешине Цркве, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића,  протојереја Јована Радовића и ђакона Луке Павићевића.

На литургијске возгласе одговарали су појци Цркве Светог Ђорђа, предвођени сестрама Павићевић и појцем, Милицом Калуђеровић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се, о.Гојко Перовић, подсетивши да смо се ових недеља постом и молитвом припремали за Христово Васкрсење као и кроз разна одрицања, повећану молитву, исповијест – не би ли се очистили и што више личили на онакве, какве нас је Бог замислио.

Отац је појаснио да нам не треба ни свештеник, ни доктор, ни психолог – да би осјетили изнутра да нисмо онакави, какви би требало да будемо.

Прота Перовић је нагласио чињеницу – да када смо заједно, кад се молимо, приносимо бескрвну жртву Богу – онда боље видимо какви смо а какви би требало да будемо.

,, Предукус Христовога Васкрсења је и Лазарево Васкрсење – појаснио је отац, додајући да је Господ најприје Васкрсао Лазара а затим пошао у Јерусалим да Пострада и да буде Разапет и да Умре на Крсту, како би и сам Васкрсао из мртвих. !“ – подсетио је отац, казавши да су и они најнезаинтересованији па и они који су били несигурни шта се то збива и каква је Господња прича, – кад се десило Лазарево Васкрсење – су поверовали; док су они који су хтјели Господа да скрајну и да му се не чује глас, одлучили да га баш тада убију.

Прота је указао да је за нас овај догађај важан и по томе, што нам Господ говори да је често нама  немоћнима – потребна Божија сила, која би нас покренула.

,, Не треба да чекамо да Господ све уради; јер без Господње силе немамо се чему надати. !“- нагласио је отац у својој беседи, додавши да је и Апостолима Господ рекао и поновио – баците мреже дубље!

Завршавајући своје обраћање, прота Гојко је подсетио да ће вечерас у 18:00х бити вечерња служба са традиционалном литијом, врбицом, којом и ми покушавамо да наликујемо оној деци која су дошла у Јерусалим, да дочекају Господа.

На Велику Суботу је планирано, као што је то традиција, – саборно крштење, нагласио је прота Перовић, позвавши их да се јаве црквењаку, ради договора.


Извор: Митрополија црногорско-приморска