Type Here to Get Search Results !

Васкрс у Ваљеву


Радост Васкрсења Господњег, као и ранијих година, највећи број Ваљеваца дочекао је у саборној светињи Града на обалама Колубаре, посвећеној управо највећем догађају у људској историји. 


Свету Архијерејску Литургију у поноћ је служио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића, старешине Саборног храма протонамесника Драгана Јаковљевића и више свештенослужитеља из Ваљева, као и појање певнице и Црквеног хора „Емануил“ са диригентом Вањом Урошевић.

Васкршњу посланицу Патријарха српског Г. Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве је прочитао протонамесник Драган Јаковљевић. Уз радосни поздрав Празника над празницима „Христос васкрсе“, посланица српских аријереја доноси појашњење величанствености данашњег дана, у коме је крсним страдањем Сина Божјег побеђена смрт, затим значаја вере у Христа, као нечега што даје смисао нашим животима више од било чега што се може створити. Као чувар Косовског завета, СПЦ и овога пута подсећа верни народ да умножи молитве за очување Косова и Метохије, уз разумевање и заједнички живот са албанским народом. Братски сукоб који, нажалост, улази у своју другу годину трајања на територији Украјине, такође је повод да се узнесу молитве Васкрслом Господу да што пре доносе мир, једна је од порука овогодишње Васкршње посланице СПЦ.

На Светој Литургији у Храму Васкрсења велики број верника је примио Свету тајну причешћа. Све учеснике сабрања братство је даривало васкршњим јајима, док је Владика Исихије оне најмлађе обрадовао чоколадним јајима и зекама.


Извор: Епархија ваљевска