Type Here to Get Search Results !

Аљаска старообредна парохија пришла Заграничној цркви


Руска православна загранична црква сада има другу канонску старообредну парохију у Америци. Наиме,  године 1983. црква Рођења Христовог у Ерију у Пенсилванији придружила се РПЗЦ и за њеног првог свештеника рукоположен је о. Пимен.


Постоји много паралела између парохије Ери и старообредне заједнице у Николајевску на Аљасци, која је сада на истом путу, преноси сајт Сокритаја Рус.

Село Николајевск је основано 1968. Данас има око 350 становника. Парохија се првобитно  држала безпоповске старообредне традиције, али је 1983. године један епископ у Румунији рукоположио Николаја Јакуњина за свештеника и он  сада води заједницу — са својим сином, ђаконом Василијем, и са око 20 породица — у РПЗЦ-у.

О. Николај и ђакон Василије ће на празник Вазнесења Господњег бити на парохији Ери, где ће примити миропомазање и рукоположити их Његово Преосвештенство епископ каракаски Јован. Као и парохија Ери, и заједница Николајевск обављаће богослужења на енглеском.

Заједница ће морати да изгради нову цркву, пошто ће стара зграда цркве остати под јурисдикцијом Руске православне старообредне цркве.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com