Type Here to Get Search Results !

Цетињски манастир: 24. године архијерејске службе Митрополита Јоаникија

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник Светих цара Константина и царице Јелене Свету службу Божију у Цетињском манастиру. Саслуживало му је свештенство намјесништва цетињског и манастирско свештеномонаштво.


У литургијској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да је Црква Божија устројила да се у цијелој васељени уочи празника Силаска Светог Духа на апостоле врше помени за упокојене.

“Да се молимо за покој душа оних који су се упокојили у благочестивој вјери православној, који су скончали на различите начине. Неко се упокојио мирно, без болести и тихо, неко послије тешке болести, неко је на бојном пољу своју крв пролио и тако душу своју положио за вјеру и отачаство или је на било који други начин пострадао. За све се молимо”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је и овај помен прожет хришћанском надом.

“Управо на овај велики празник који долази читају се посебне молитве, уз молитве да господ излије благодат свога Светога Духа на цијелу творевину, на цијелу своју Цркву, на све људе православне хришћане, на све вјерне, на све којима је милост Божија потребна. Исто се тако Богу молимо да Господ Духом својим Светим обасја, освијетли и загрије душе оних који су преминули и који се налазе у наручју Божијем”, рекао је Владика.

Тако видимо, нагласио је он, да један Дух Свети прожима и оне који су на небу и нас на земљи, и оне који су се упокојили, и живе и мртве.

“Један Дух Свети загријава душе свих и сви су пред Богом живи”, казао је он.

Говорећи о Светом цару Константину, Владика је рекао да је он као апостол Павле призван од Господа непосредним јављањем.

“Њему се Господ јавио својим крстом прије него што је био крштен и оснажио га силом свога часнога и животворнога крста у моменту кад је био у највећем искушењу, пред саму битку са својим супарником Максенцијем”, подсјетио је Владика Јоаникије.

Владика је нагласио да је Свети цар Константин учинио најважније – дао је слободу православне вјере.

“И то је оно што Црква тражи до дана данашњега. Никакве нам друге повластице не требају од државе. Само слобода да нико нашу свету вјеру не омета. А то значи да нико наше свете храмове не дира и да нико не може и не смије сносити било какве последице зато што је православни хришћанин. То је све Свети цар Константин давно, прије седамнаест вјекова обезбиједио, али каснија многа покољења то нијесу поштовала”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

На данашњи празник је прије двадесет и четири године у Цетињском манастиру хиротонисан Митрополит Јоаникије.

Ректор Цетињске Богословије о. Благоје Рајковић је подсјетио на тај свечани тренутак.

“У име свега свештенства цетињскога намјесништва и шире честитам вам ову дивну годишњицу и да вас Бог укријепи на многе и благе године на славу Цркве своје и радост свих нас”, рекао је отац Благоје Рајковић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска