Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије разговарао са министарком Сузаном Раб


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије разговарао је 9. јуна 2023. године, другог дана канонске посете Епархији аустријско-швајцарској, у здању Владе Републике Аустрије са гђом Сузаном Раб, савезном министарком за питања жена, породице, интеграција и медија.


Пријему су, поред чланова свештене пратње Патријарха српског: преосвећене господе епископа аустријско-швајцарског Андреја и липљанског Алексеја, директора Патријаршијске управне канцеларије архимандрита Данила, протојереја-ставрофора Велибора Џомића, протојереја Филипа Милуновића и протођакона Драгана Радића и Радимира Врућинића; присуствовали и апостолски нунције у Бечу надбискуп Педро Лопез Квинтана и председник Екуменског савета цркава Аустрије епископ Тирам Петросијан из Јерменске Апостолске Цркве.

Обраћајући се министарки Сузани Раб, патријарх Порфирије је истакао:

– Чини нам велику част што говоримо овде и пред Вама, као највишим државним службеником, ове дивне и гостољубиве земље, задуженог за питање интеграције мноштва православних Срба, којима смо ми, вољом и милошћу Божјом, духовни пастир и Патријарх.

Православни Срби су у аустријској, а потом и у аустро-уграској царевини, присутни још од 16. века. Дакле, пуних пет столећа. После пада многовековне српске средњевековне државе под турску окупацију, десетине хиљаде мојих сународника је прешло, у потрази за уточиштем и слободом, у царство којим се управљало из овог прелепог града. Кроз тај петовековни суживот наша два народа, низали су се небројени примери заједничке херојске борбе за слободу и хришћанску веру. То је, заиста можемо рећи, једна величанствена заједничка историја, које увек треба да се сећамо.

Ослањајући се управо на такву светлу заједничку прошлост, слободни смо изнети и овом приликом нека питања која се директно тичу, са једне стране, Српске Православне Цркве и православних Срба који живе и раде у овој земљи, а са друге стране, државе Аустрије и њених закона.

Данас у Аустрији, колико ја знам, а исправите ме ако грешим, православни Срби чине трећу по бројности заједницу досељеника. Они су великом већином окупљени око своје Цркве, оличене у Епископији аустријској и њеном епископу, Преосвећеном господину Андреју. Та епископија, којој смо и ми овом приликом дошли у прву канонску посету, постоји de facto, али и не de iure, односно онако како то налаже и прописује аустријско законодавство. Слободни смо да искористимо и ову прилику да Вас, уважена госпођо Раб, упознамо са том чињеницом и да Вас умолимо да се лично заложите пред властима, које као министар представљате, да се таква стварност што пре промени, како на корист државе Аустрије, тако и на добробит свих Срба који данас живе и раде у њој, као њени грађани.

С тим у вези надовезује се и питање положаја српске националне заједнице, која, иако бројна, нажалост још не ужива иста права као друге заједнице, које као и српска имају традиционално пребивалиште у Аустрији. Српска заједница у овој држави у потпуности испуњaва све дефиниције закона, који је примењен на другим националним заједницама у Аустрији, а које су по бројности мање од српске.

Колико нам је познато, Република Аустрија се залаже за језичку и културну разноликост својих грађана и законом гарантује да ће осигурати и подржавати језик, културу, као и опстанак, својих аутотохних националних заједница. Десетине хиљада аустријsких држављана данас користи српски језик и ћирилично писмо као свој матерњи језик и своје писмо. Молимо Вас да и њих подржите на исти онај начин на који подржавате и друге националне заједнице. У релевантним државним структурама наши сународници се сусрећу и са појмом БХС језиком (бошњачко-хрватско-српски језик), што никако не одговара истини. Ми, православни Срби, смо стари европски народ и имамо свој српски језик и своје ћирилично писмо и као такве их данас користимо у службеној употреби у Републици Србији и Српској Православној Цркви. Поштујући друге народе и језике, молимо Вас да наш језик и писмо препознате онаквим каква они јесу – аутотохни и јединствени. То ће бити истинска и права помоћ аустријске државе у очувању језика и културе православних Срба који су аустријски грађани.

Молимо Вас да сагледате ова веома важна питања, која су суштинска за наш народ и нашу Цркву овде у Аустрији, као и  да у оквиру својих могућности, а у складу са законом, помогнете да се законски статус српске заједнице изједначи са свим осталим националним заједницама, као и да Епархија аустријско-швајцарска Српске Православне Цркве добије своје законско признање које јој припада. Решавањем ових основних животних питања православни Срби, који су сада грађани у модерној и демокатској Републици Аустрији, ће тада бити у прилици да у пуном обиму уживају у привилегијама које су им законом намењене. Уверен сам да су сви услови за то увелико испуњени.

Уважена госпођо Раб, хвала Вам на Вашој пажњи и издвојеном времену. Још једампут изражавамо своје велико задовољство и радост које непрестано осећамо током ове посете Вашој предивној земљи, са којом нас веже пуно тога славног и лепог. Захваљујемо Вам се и у име свих православних Срба, који су и грађани Републике Аустрије, окупљених око Епархије аустријск-швајцарске Српске Православне Цркве и епископа Андреја, на овом срдачном пријему и доброј вољи која нас је овде дочекала зарад боље заједничке будућности наша два народа. Хвала Вам. Бог Вас благословио!


Извор: Инфо-служба СПЦ