Type Here to Get Search Results !

Међурелигијски балкански миротворачки скуп у Копру средином јуна


Словеначка бискупска конференција очекује на „Форуму за дијалог и мир на Балкану” учешће верских представника и политичаае из 15 земаља – католике, православне, муслимане, Јевреје и протестанте.


Католичка црква у Словенији средином јуна планира велики међународни и међурелигијски скуп у циљу промовисања мира и дијалога на Балкану. Мото форума за дијалог 17. и 18. јуна 2023. у јадранском лучком граду Копру је „Мир с тобом, Европо! - Мир с тобом, Балкане!“. Очекују се верски великодостојници из балканских земаља, укључујући католике, православне, муслимане, Јевреје и протестанте, али и политички представници, међу којима је и председница Словеније Наташа Пирц-Мусар.

Овај скуп са учесницима из 15 земаља организује Католичка словеначка бискупска конференција. На конференцији за шзампу у четвртак у Копру, бискуп мурскособотски Петер Штумпф је истакао значај мирног Балкана за Европу и изјавио: „Ако је Балкан миран, Европа може имати више мира и стабилности. Ако је Балкан немиран, ни Европа више није безбедна“.

Међурелигијски сусрет окупиће људе „који имају снажан духовни и морални утицај на оно што се дешава и дешаваће се на Балкану“, рекао је Штумпф, преносе агенција СТА и портал Druzina.si". Овај биксуп председава одбором који припрема „Форум за дијалог и мир на Балкану“. Штумпф је нагласио да Црква не жели да остави утисак да Балкан зависи од Словеније у постизању трајног мира. Напротив, Словенија и Европа треба да науче од Балкана како да траже дијалог и мир кроз верска искуства.

Скуп почиње у суботу 17. јуна „Форумом за дијалог и мир“ у сали Фрање Асишког бившег манастира минорита у центру Копра. Укупно 22 представника различитих Цркава и верских заједница изложиће на предавањима проблеме и знаке наде у мир из своје перспективе. Поред тога, треба представити конкретне примере добре праксе у сарадњи између различитих религија. Поред неколико бискупа, муфтија и рабина, реч има и представник неверника.

У поподневним часовима у таверни у луци биће одржана манифестација под називом „Млади за мир“, коју организују млади из различитих верских заједница у Словенији и другим земљама. Увече ће у копарској катедрали бити одржан концерт младог словеначког оргуљаша Јернеа Мазеа. У недељу, 18. јуна папин изасланик у Словенији нунције надбискуп Жан-Мари Шпејх и председник Словеначке бискупске конференције Андреј Саје служиће службу у катедрали са учесницима форума.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at