Type Here to Get Search Results !

Турске власти не дозвољавају да се одслужи Литургија 15. августа у манастиру Сумела

Одлуку да се 15. августа, за празник Успења Пресвете Богородице (по нов. кал.), не дозволи одржавање Литургије у манастиру Сумела, донеле су турске власти.


Како је саопштено из Цариградске патријаршије, ове године неће бити Литургије на празник Успења Пресвете Богородице (15. августа) у историјском манастиру Панагија Сумела, „пошто није издата потребна дозвола надлежних државних органа“.

Дипломатски извори: Одлука турских власти попитању Литургије у Панагији Сумели сматра се „изузетно непријатним развојем догађаја“

„Одлука турских власти да не даду дозволу за служењеЛитургије у историјском манастиру Сумела 15. августа изузетно је непријатан догађај за све вернике и поклонике који су очекивали да га посете ове године“, коментаришу дипломатски извори и додају:

„Манастир Панагија Сумела, који треба да буде уврштен на листу светског наслеђа Унеска и који је током времена био посебно важно место богослужења за хришћане уопште, мора бити заштићен колико год је то могуће и потпуно доступан свима.“


Из историје манастира:


Вековима је манастир Панагија Сумела на литици у црноморском граду служио као колевка понтијског јелинизма. После 88 година забране приступа овом месту, Турска га је поново отворила 15. августа 2010. године и настала је нова традиција да патријарх Вартоломеј прославља храмовну славу манастира Успење Пресвете Богородице.

Међутим, манастир је био затворен због рестаурације у септембру 2015. године, а Патријарху није било дозвољено да служи током читавог тока рестаурације, која се углавном односио на стабилност литице.

Како су рестаурисани, тако су и отварани за поклонике поједини манастирски конаци. Први конак је отворен у мају 2019. године, а у јулу 2020. године 65% манастира је отворено за јавност и поново је одслужена Литургија на Успење Пресвете Богородице те године.

Манастир је у потпуности поново отворен за јавност у мају 2022. године, а патријарх Вартоломеј и архиепископ амерички Елпидофор прославили су тамо тог августа празник Успење Пресвете Богородице.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com