Type Here to Get Search Results !

Летонија: 20-годишњица обретења моштију светог Jована Ришког


Летонска православна црква прославила је у суботу 15. јула 20 година од обретења моштију свештеномученика Јована, архиепископа ришког, што је обележено Божанском Литургијом коју је савршио Његово Високопреосвештенство митрополит ришки и све Летоније Александар у Саборном храму Рођења Христовог у Риги, преноси Летонска православна црква.


На малом входу митрополит Александар је одликовао Његово Преосвештенство епископа јелгавског Јована орденом Светог свештеномученика Јована, архиепископа ришког и летонског, II степена, за предани труд на добро Летонске цркве. Потом су свештенство и верни народ обишли око цркве.

У проповеди о светом Јовану митрополит Александар је рекао: „У лицу светог свештеномученика Јована свако од нас сада има чврстог и будног заступника пред престолом Божјим. Он воли свакога од нас, свако у молитви може да му се обрати у нади да ће добити оно што тражи, а многа чуда учињена кроз молитве чесном светитељу Божјем показују да та нада неће изневерити.”

Празник је прославио и Његово Преосвештенство епископ даугавпилски Александар у Саборном храму светих Бориса и Глеба у Даугавпилсу. Током богослужења узнесене су посебне молитве за мир у Украјини и помирење зараћених страна.

На крају Литургије појано је Величаније светом Јовану и прочитана молитва пред његовом светом иконом.

У својој проповеди епископ Александар је говорио о мученњу светог Јована 1934. године и о догађајима око проналаска његових моштију 2003. године. Свети Јован је зверски мучен и најзад и жив спаљен у ноћи 12. октобра 1934. Нико не зна ко је тачно погубио вољеног Архиепископа. Саборна црква у Риги није била довољно велика да прими сав народ који је дошао на светитељево опело, а многи су се ређали улицама по којима је требало да се пренесе његово чесно тело.

Свете мошти свештеномученика Јована пронађене су 15. јула 2003. године и утврђено да су нетљене. Свете мошти су обучене у нове архијерејске одежде и положене у мали кивот. У октобру те године онр су празнично пренете из храма Покрова  Пресвете Богородице у Саборни храм Рођења Христовог у Риги.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com