Type Here to Get Search Results !

Више од 200.000 душа поклонило се пре иконом СветеТројице након што је враћена Цркви


Стотине хиљада православних хришћана изашло је да се поклони чувеној икони Тројице коју је изобразио свети Андреј Рубљов у 15. веку за време њеног боравка у московској Саборној цркви Христа Спаситеља.


Начелник информативне службе Московске епархије Александар Волков рекао је за РИА-Новости да је 230.000 људи имало прилику да се поклони икони од 3. јуна до 18. јула 2023. године.

Икона се сада рестаурише у просторији са контролисаном климом у Грабарском уметничком конзерваторском центру у Москви, а након тога ће се вратити у Тројице-Сергијеву лавру у Сергијевом Посаду у Московској области.

Икона је вековима имала своје пребивање на иконостасу Саборне цркве Свете Тројице у Лаври. Када су безбожни комунисти преузели власт у Русији, икону су преместили у музеј, где је остала читав век. Али у мају је председник Путин наложио да се поштована икона врати Цркви. Икона је однета у Саборни храм Христа Спаситеља у Москви на Педесетницу.

Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил и министарка културе Олга Љубимова званично су 12. јула потписали споразум о враћању иконе Цркви.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com