Type Here to Get Search Results !

Литије у Русији и Грчкој: Свети Иринарх, пророк Илија, Казанска икона


Протеклих дана одржано је више годишњих крсних литија у Русији и Грчкој у знак сећања на велике свете и чудесне догађаје.


Литија у част св. Иринарха


У среду, 19. јула 2023, почела је овогодишња литија у част св. Иринарха у храму свештеног манастира Бориса и Глеба у Переславској епархији. Дан је почео Литургијом и молитвом пред моштима светог Иринарха Затворника (†1616), саопштило је Синодално одељење за манастире и монаштво Руске цркве.

Лиитја траје пет дана. Завршиће се у недељу, 23. јула, Литургијом код храма Рождества Христовог у селу Кондаково, где је светац рођен, и молебном код кладенца светог Иринарха.

Традиција одржавања литије  у част светог Иринарха датира из 17. века, а традиција једнонедељне литије датира из 1873. Традиција је прекинута када су безбожни Совјети затворили манастир 1924. године, али је оживела 1997. године, након што је манастир враћен Цркви. Сваке године учествује око 3.000 људи.


Литија у част протока Илије


У солунској општини Пилеја-Хортиатис хиљаде православних хришћана учествовало је у овогодишњој литији у част великог пророка Илије, преноси новинска агенција Orthodoxia News Agency.

Литију је пратила локална филхармонија, а икону је носило Удружење историјских војних возила све време док је иокона пролазила главним улицама и благосиљача градски кварт Пилеје. Прослава је почела Вечерњем у цркви пророка Илије у Пилеји.


Литија у част Казанске иконе Пресвете Богородице


У руском граду Казану на дан прославе ове иконе, у петак 21. јула 2023,  одржана је овогодишња литија са Казанском иконом Богородице на празник јављања иконе 1579. године.

По традицији, чесна копија Казанске иконе пренета је у молитвеној литији од Саборне цркве Светог Благовештења у Казанском Кремљу до манастира Казанске Богородице, на месту где се чесна икона првобитно појавила, преноси Татарстанска митрополија.

Литија је почела молебном који су одслужили митрополит ташкентско-узбекистански Викентије, митрополит казански и татарстански Кирил и митрополит мински и све Белорусије Венијамин. Био је присутан и један број архијереја. Њима су се у литији придружили локални и гостујући клирици и поклоници из целе Русије.

По доласку у манастир служена је Божанска Литургија у Казанском саборном храму, где икона стално борави.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com